Kadınların hayatın her alanında güçlenmesini hedefleyen Garip & Zeycan YILDIRIM Vakfı, Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi iş birliğiyle “Dijital Ekonomide Kadının Güçlenmesi, Elâzığ 4.0” projesini başlatıyor. Proje ile kız öğrencilere teknoloji alanında kariyer yapmaları için eğitim, staj ve iş imkânı sağlanacak. Vakfın hedefi, uzun vadede kadınların finansal güçlenmelerine destek olmak.
Ana çalışma alanlarından biri toplumsal cinsiyet eşitliği olan Garip & Zeycan YILDIRIM Vakfı, kadınların finansal olarak güçlenmesi çalışmalarının en önemli ayağını Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi iş birliği ile hayata geçiriyor.
Kadınların istihdamda daha fazla yer alarak ekonomik güç kazanmalarını destekleyen YILDIRIM Vakfı, özellikle teknolojide düşük olan kadın istihdamını artırmak için Fırat Üniversitesi’nde eğitim gören kız öğrencileri kapsayacak “Dijital Ekonomide Kadının Güçlenmesi, Elazığ 4.0” projesini başlatıyor.
Projenin ayrıntıları İstanbul’daki YILDIRIM Tower’da düzenlenen basın buluşmasında, Garip & Zeycan YILDIRIM Vakfı Direktörü Zeycan Rochelle Yıldırım tarafından açıklandı.
Toplumsal cinsiyet eşitliği başlığı altında kadına yönelik şiddete karşı mücadele ve kadının ekonomik olarak güçlenmesine yönelik çeşitli çalışmalar sürdürdüklerini kaydeden Zeycan Rochelle Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
“Kadınların fiziksel olarak güçlenmelerine odaklanan ‘kadınlar için ücretsiz öz savunma dersleri’ programımız 2021 yılından beri devam etmekte. Bu proje; şiddet anında kadınlara kendilerini korumaları ve olay yerinden kaçmaları için öz savunma becerileri kazandırmak amacını taşıyor. Kadına karşı şiddetle mücadelede kadının ekonomik güçlenmesi de en önemli ayaklardan birini oluşturuyor. Bu nedenle Garip ve Zeycan YILDIRIM Vakfı olarak kadının bu alana odaklanan programları hayata geçiriyor ve destekliyoruz.”
Kadının teknoloji sektöründe adı olacak
Kadınların ekonomik alanda güçlenmesinin, hayatlarını dönüştürmede belirleyici bir rolü olduğuna işaret eden Zeycan Rochelle Yıldırım, “Mevcut verilere göre Türkiye’de toplam istihdamın sadece %30’unu kadınlar oluşturuyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2023 raporuna göre ise Türkiye, cinsiyet eşitliğinde 146 ülke arasında 129’uncu sırada bulunuyor. Kadının ekonomik olarak güçlenmesine destek vermek, yaşadıkları pek çok sorunun çözümü için önem taşıyor. Çalışma alanına bakıldığında eğitim ve sağlık sektörlerinde kadın çalışanların payı yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşirken, çağımızın ve geleceğin sektörü olan teknolojide istihdam oranlarının oldukça düşük kaldığı dikkat çekiyor.
Bu gerçekten hareket ederek, kadınların teknoloji sektöründe de güçlü şekilde varlık göstermeleri için bir ilk adım olarak Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ile önemli bir projeyi hayata geçiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İş hayatında fırsat verildiğinde başarılarıyla göz dolduran kadınların, çağımızın sektörü teknolojide de en iyiyi başaracaklarına ve dokunduklarını daha da güzele dönüştürme becerileriyle bu alanda fark yaratacaklarına yürekten inanıyoruz.”
Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği’nin, 23-28 Aralık 2022 tarihleri arasında 18-25 yaş arası 1506 üniversite mezunu kadın katılımcıyla Türkiye temsili 12 ildeki (İBBS1) anket çalışmasına göre, iş yerlerinde karşılaşılan ve/veya algılanan cinsiyetçi tutumlara dair yapılan sorgulamada, katılımcıların yüzde 43’ü iş yerinde teknoloji ve dijital beceriler konusunda erkeklere daha fazla güvenildiğini düşünüyor.
Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu (CSW) verilerine göre, kadınların ve kız çocukların STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) alanlarında hâlâ önemli bir temsil eksikliğiyle karşılaştıkları dikkat çekerken, kız öğrencilerin sadece yüzde 35’i STEM eğitimini sürdürüyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerine sadece yüzde 3’ü ilgi gösteriyor.
“Dijtal Ekonomide Kadının Güçlenmesi, Elazığ 4.0 Projesi”
Garip & Zeycan YILDIRIM Vakfı’nın, teknolojide kadın istihdamının düşük olmasının farkındalığı ile Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi iş birliğiyle başlattığı “Dijital Ekonomide Kadının Güçlenmesi, Elazığ 4.0 Projesi”, bu alanda önemli bir adım olacak.
Proje için Elazığ, dezavantajlı bölgelerdeki genç kadınları etkileyen belirgin cinsiyet eşitsizliği nedeniyle projenin hedef bölgesi olarak seçildi. YILDIRIM Holding ve YILDIRIM Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Elazığ’daki Eti Krom’un da destek verdiği proje kapsamında, kız öğrencilere teknoloji alanında istihdama katılmaları için eğitim ve staj desteği verilmesinin ardından, bölgelerinde kalarak istihdama katılmaları hedefleniyor.
Teknoloji sektörünün gerçek ihtiyaçlarına uygun bir eğitim programı hazırlandı
Proje ile Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi dördüncü sınıf öğrencileri arasından seçilecek 40 kız öğrenci, sektörün gerçek ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanan ve YILDIRIM Teknoloji tarafından yürütülen bilgi teknolojileri (IT) eğitim modülüne katılma olanağı bulacaklar.
Toplam 3 ay sürecek eğitimde öğrencilerin iş dünyasının IT birimlerinin ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanmaları, ardından seçilecek 25 başarılı öğrenciye 3 aylık staj ve ardından iş olanağı sağlanması planlanıyor. Stajlarını Elazığ’daki Eti Krom’da başarıyla tamamlayan kız öğrenciler, Eti Krom ya da YILDIRIM Teknoloji’de uzaktan çalışma olanağına sahip olacak.
Proje, kadınların dijital ekonomide güçlenmesi, IT sektöründe kadın istihdam oranlarının artması hedefi doğrultusunda sürdürülebilir bir anlayışla ilerleyen yıllarda da devam edecek.