Türk sinemasının 100. yılında sanatçı Ertan Toy tarafından seçilip minimalist bir üslupla yeniden yorumlanan Türk filmi afişleri sinemaseverler ile buluşuyor.
“Türk Sinemasının İmgelerle Yüz Yılı” Afiş Sergisi ile ziyaretçiler 20 Aralık 2014- 3 Ocak 2015 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle TAK- Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (Eski Özen Sineması) Türk sinemasının yüz yıllık sürecini oluşturulan temel imgelere yolculuğa çıkarılmaya hazırlanıyor.

arabesk

Image 2 of 7

Afişler tasarlanırken seçilen Türk filmlerinde bizi en çok çeken imgeler araştırılmış ve seçilen imgeler modern bir anlayışla tasarımlarda kullanılmıştır. Bunun nedeni ise, imgeler varoluştan itibaren hayatın içinde insanlar için tanımlama, algılamaya hizmet eder. Sanatçılar tarafından ustalıkla seçilen imgeler sinemada anlatımı oluşturur. Bu anlamda sinema imgelerden oluşan bir anlatım biçimidir. Fransız yönetmen ve senarist René Clair’inde dediği gibi, “Eğer sağır biri duyabiliyorsa bu bir sinemadır…” der. Yani Clair sinemayı tanımlarken imgenin diline vurgu yapar. Her imgenin kendi dili, anlamı vardır ve her imge bulunduğu zaman, zemine göre anlamsal farklılıklar içerir. Tüm bu imgeler aslında sinemanın en önemli anlatım araçlarından birisidir. Bu imgeler aracılığıyla izleyiciler filmde geçen zaman, mekan ve karakterlerle ilgili ipuçları yakalayıp fikir sahibi olabilirler.
Bu projenin amacı hem eski Türk film afişlerini sadeliğin ön planda olduğu modern bir anlayışla yeniden yorumlamak hem de Türk sinemasının 100. yılında hafızalarda yer edinen filmlerin yönetmelerine saygımı sunmak, ve bu filmlerin üretilmesinde emeği geçen büyük ustalara sonsuz teşekkür etmektir.