Tiyatronun Türkiye’deki konumu tartışıladursun, bazı mekânlar var ki, oyunlarını kapalı gişe oynuyor. Kimi seyirciyi sokakta bir yolculuğa çıkarıyor, kimi doğaçlama ile izleyeni oyuna dâhil ediyor. Kimi tiyatroyu bir kafeye taşıyor. Dolayısıyla bu yeni tiyatrodan herkes çok memnun.

6

Image 6 of 10

Alternatif tiyatro yapan diğer ekiplerin işlerini nasıl buluyorsunuz?

Ö.E.: Birbirimizin oyunlarını beğeniriz beğenmeyiz, katılırız katılmayız o başka bir şey ama sevindiğim taraf seyircide tiyatroya gitme alışkanlığı yaratıyoruz. Tiyatro ajandasına yeniden giriyor seyircinin. Bu oyunların sayısı, gösterim biçimleri arttıkça seyircide merak algısı uyandırıyor. Burada bizi izleyen “Acaba diğerleri ne yapıyor?” diye merak edip oraya gidiyor. Bu durum, seyircinin entelektüel seviyesini arttıracak. Bir süre sonra seyircinin algısı süzgeçten geçecek. Ve seyircinin verdiği karar kesindir temyize gitmez. Öyle bir seyirci bizi de daha ince bir noktaya, daha çok çalışır duruma getirecektir.

G.K.: Biraz biraz diğer seyirci grubundan çalmaya da başladık. “Bu tür mekânlarda oyunları seyrettikten sonra büyük sahnelere gidemez oldum” gibi şeyler söyleniyor. Klasik tiyatroya da karşı değiliz aslında. Ortak noktamız seyirci hallerine dair dertler ve yerli metin üretme kaygısı. Cuma günleri tüm alternatif mekânların temsilcileriyle bir araya geliyoruz. Sorunları, üretimleri konuşuyoruz.