Türkiye’nin en yetenekli genç sanatçılarından Aslı Çavuşoğlu ile çalışmalarında yansıttığı tarihi, Galeri Mana’da sergilenen heykelini, ülkemizdeki restorasyon politikalarını ve güncel sanatı konuştuk.
modersanatgal1
Frieze Art Fair 2012’de verdiğiniz video röportajda “Bu tüp, sanatçı olarak ben onun bir sanat eseri olduğunu iddia etmediğim sürece bir tüp olarak kalır. Onu bir sanat ustası bir sanat eseri olarak kabul etmeli, bana bir galeride yer vermeli, bir koleksiyoner bu eseri satın almalıdır ki benim artistik değerim onaylanmış olsun” diyorsunuz. Bu süreç gerçekten de böyle midir? Bir koleksiyoner sizin eserinizi satın alma noktasına gelmediği sürece sizin değeriniz kanıtlanmış olmuyor mu?
Bir dağ evinde, hayatında başka hiçbir sanatçı veya küratörle karşılaşmamış bir insanın da kesinlikle sanatçı olabileceğini düşünüyorum. Benim röportajda eleştirdiğim sanat tarihi ve sanatta “değer” ilişkisi. “Bir sanat yapıtı nasıl meşrulaşıyor, kimin değer sistemine göre artıyor veya düşüyor ve bunu yaparken nasıl bir terminolojiden yararlanılıyor?” sorusu Frieze Art Fair’de sergilenen projemin şekillenmesinde rol oynadı.