İstanbul’un en köklü galerilerinden Ekav Art Gallery’nin kurucusu İnci Aksoy ile sanat yolunda uzun bir yolculuğa çıktık.

 

sanatabakisgal2

Image 2 of 3

Modern ve geleneksel sanatı karşılaştıracak olsanız bize neler söylerdiniz, siz kendinizi hangisine daha yakın hissediyorsunuz? Bugün herkesin her şeye ulaşabiliyor olması sanatı da kolaylaştırıyor mu sizce?
Ben kendimi çağdaş sanata daha yakın görüyorum çünkü beni düşünmeye zorluyor, hayatın içinden geleceğe doğru farklı ipuçları veriyor. Zaman zaman çağdaş sanat estetik sınırlarını zorlasa da etkileyici ve eğlenceli… Sanala erişim kolaylaştı ama “gerçeğe” erişim hâlâ zor.

Son birkaç yıl içerisinde ülkemizde sanata ilgi arttı. Bu durum öyle bir noktaya geldi ki, sergilerin hepsini takip etmek mümkün olmuyor. Bu güzel ilerlemeyi nelere bağlıyorsunuz, sanat konusunda Avrupa’ya yaklaştık mı?
Son 10 yılda açılan müzeler, galeriler ve sanat fuarları, ekonomideki gelişmenin sanata olan ilgiyi artırdığını gösterse de bence bu yeterli değil. AVM yerine müze açmalıyız ve sanatın elit topluma hitap eden bir olgu olduğu algısını değiştirmeliyiz. Sanatı toplumun her kesimine indirgemeliyiz ki sanata olan ilgi artsın ve Avrupa’ya yaklaşalım.

Yurt dışında da sanatı takip eden bir kurum olarak, Türk sanatçıların yurt dışında uyandırdığı izlenimle ilgili bize neler söylemek istersiniz?
Türkiye sanat alanında dünyada önemli bir yeri olan dinamik bir ülke haline geldi. Geçtiğimiz yaz çağdaş sanat eğitimi almak üzere gittiğim Sotheby’s Institute of Art - New York’ta, sanat uzmanlarıyla dünyaca ünlü müzeleri, müzayede evlerini (Sotheby’s, Christie’s) gezme şansım oldu. Buralarda Taner Ceylan, Şükran Moral, Kutlu Ataman, Haluk Akakçe, Kezban Arca Batıbeki gibi daha pek çok Türk sanatçının eserlerine rastlamak, müzelerde satılan kitaplarda dünyanın en iyi 50 fotoğraf sanatçısı arasında Ara Güler’i görmek çok önemli. Geçtiğimiz aylarda dünyanın en önemli galerilerinden biri olan Marlborough Gallery’de Ahmet Güneştekin’in sergisinin yer alması, Genco Gülan’ın üç ayrı ülkede müze koleksiyonlarına girmesi hem Türk sanatı adına onur verici hem de Türkiye’yi dünyada bir referans noktası haline getirmesi bakımından çok önemli.

Parlayacağını düşündüğünüz birkaç Türk sanatçısının ismini paylaşır mısınız?
Pınar Yoldaş, Sezin Aksoy, Elif Boyner, Refik Anadol, Burcu Bulak, Lara Kamhi, Gaye Su Akyol, Yalçın Bilgin ve Sait Mingü ilk aklıma gelenler.

Türkiye’de sanat koleksiyonerliği nasıl bir çizgide? Bilinçli bir sanat koleksiyoneri olabilmek için neler yapılması gerekiyor?
Sanat koleksiyonerliği memnun edici bir hızla gelişiyor. Gençlerin de şimdi koleksiyon yapmaya başladığını görüyorum. Hangi tarzda eserlerden hoşlandığınızı anlamanız için müzeler, sergiler ve sanat dergilerini takip edip göz zevkinizi geliştirin. Koleksiyon yapmak aslında çok eğlenceli bir şey. Siz de işin içine dâhil oluyorsunuz, sanatçıları tanıyorsunuz. “Koleksiyon yaparken sanatçılarla da beraber olun” diyorum hep. Bir de beğendiğiniz özgün sanatçıyı takip etmeyi öneriyorum. En önemlisi bir çalışma alırken, kalbinizin sesini dinleyin.

Sanatın ilerlemesi için devletin ne gibi gelişmelere imza atması gerekiyor?
Obama yönetime geldiğinde ilk olarak sanat politikalarını açıkladı. Devletin de sanat politikası oluşturması lâzım. Sanat eseri alımında bile KDV oranı yüzde 18 gibi çok yüksek. Oysa Avrupa’da sanat eseri için KDV ödenmiyor. Ülkemizde sanata destek veren büyük kurumlara vergi indirimi yapılması gerekiyor.