İstanbul’un en köklü galerilerinden Ekav Art Gallery’nin kurucusu İnci Aksoy ile sanat yolunda uzun bir yolculuğa çıktık.

 

sanatabakisgal1

Image 3 of 3

EKAV / Eğitim, Kültür ve Araştırma Vakfı 1991 yılında sanatı toplumun her kesimine ulaştırmak, geleceğin genç sanatçılarına destek vermek amacıyla kuruldu. Kurduğunuz vakıf bugüne kadar amaçlarını hangi aktivitelerle gerçekleştirdi?
Misyonumuz, sanat yaratısının toplumun her kesimine ulaştırılması, geleceğin genç sanatçılarına sanat eğitimi ve bursları verilmesidir. 2008 yılından itibaren vakfa bağlı olarak hizmet vermekte olan Ekavart Gallery’de, sadece plastik sanatlara değil video art, dijital art gibi sanatın bütün disiplinlerine yer veriyoruz. Galerimizde Fahr El Nissa Zeid, Ergin İnan, Süleyman Saim Tekcan, Balkan Naci İslimyeli, Muzaffer Akyol gibi usta sanatçıların yanı sıra Ardan Özmenoğlu, Uğur Çakı, Ali Alışır, Pınar Yoldaş gibi genç sanatçılarımızın yapıtlarından oluşan solo ve karma sergiler, kişisel gelişim seminerleri, imza günleri, müzik dinletileri ve proje sergilerimiz düzenleniyor. Bağış makbuzuyla çalışıyoruz ve etkinliklerden gelen gelirler, sanat dalında eğitim gören bursiyerlerimize aktarılıyor.

EKAV Vakfı’na bağlı galeriniz EKAV Art Gallery, 21 Ocak – 1 Mart 2014 tarihlerinde çağdaş sanatın önemli isimlerinden Genco Gülan’ı “İsimsiz, 2014” isimli sergisiyle ağırladı. Bu sergiye dair bize neler söyleyebilirsiniz, galerinizde ağırladığınız sanatçıları hangi kriterlere göre belirliyorsunuz?
Genco Gülan’ın bir retrospektifi andıran sergisinde resim, heykel ve çizimler ile mekâna özgü yerleştirmeler ve yeni medya yapıtları yer alıyor. Yapıtlarında ve sergilerinde kurguyu adeta bir roman yazarı gibi örmeye çalışan sanatçının sürprizlerinden biri de çikolata kullanarak ürettiği heykeller. Galerimizde sergi açmak isteyen sanatçılar çalışmalarını içeren portfolyoları ile vakfımıza müracaat ediyor. Seçici kurulumuz özgün eserleri, Türk kültür ve resim sanatını en iyi anlatan, toplumsal mesajlar ileten yapıtları değerlendiriyor. Uygun görülen sergiler yıllık takvim çerçevesinde düzenleniyor.

Türkiye’nin ilk online sanat televizyonu Ekav Art TV’yi yarattınız. Bu fikir nasıl ortaya çıktı?
Hem kendi çocuklarımı hem de gençleri gözleyen biriyim. Çocuklarım küçükken hep televizyon önündeydiler. Zaman ilerledikçe bilgisayar başında, sosyal medya mecralarında vakit geçirmeye başladılar. Facebook’ta sosyalleşiyorlardı. Ben de gençleri sanat ortamında sosyalleştirmek istedim. Fikir buradan çıktı. Çocuklarım yurt dışında eğitim aldılar, oradaki okullarda çocukların sanatla yönlendirildiğini ve bunun gençlerin gelişiminde ne kadar önemli olduğunu gördüm. Bir de galeriye gelen gençlere “Bizi nereden buldunuz?” diye sorduğumda hep internet aracılığıyla bulduklarını söylüyorlardı. O zamanlar internetin önemini görmüştüm. Ayrıca danışmanlık yaptığım Cine 5, Show TV’de ve uzun yıllar yöneticilik yaptığım Marie Claire dergisinde yaptığımız araştırmalarda halkımızın nelere ilgi duyduğunu gördüm ve Ekav Art TV fikri ortaya çıktı. Ağustos 2008’de “Sanatla Randevunuz Var” sloganıyla yayın hayatına başladık. Şu anda dünyanın dört bir yanından günde 50.000 ile 75.000 arası ziyaretçimiz var ve ayda 1 milyona yakın video görüntüleniyor. Bir tıkla toplumun her kesimine sanatı ulaştırdık ve altı yılda Türkiye’nin en geniş sanat arşivini oluşturduk.

Ekav Art TV’de bir sanatsever hangi bilgilere ulaşıyor?
Sanatseverler Ekav Art TV üzerinden en güncel sergilere, dünyanın ve Türkiye’nin en önemli müzelerine, atölyelerinde sanatçılarla gerçekleştirilen çarpıcı röportajlara, sanat fuarlarına ve art bloğumuzda yurt dışındaki sanat etkinliklerini takip eden Banu Çarmıklı, Leyla Alaton, Yasemin Vargı, Eda Aksoy gibi yazarlarımızın yazılarına ulaşabiliyor.

Ekav Art TV’nin gelecek için planları neler?
Şu anda televizyonlarda yeterince kültür sanat programı yer almıyor, bununla ilgili bir televizyon programı üzerinde çalışıyoruz. Ekav Art TV olarak yeniliklere çok açığız. 21. yüzyılın sanatı diye adlandırılan video art, dijital art ve enstalasyon çalışmalarını önemsiyoruz. Sanatı gündeme taşıyarak toplumumuzun sanat eserleriyle tanışmasını sağlamak ve sanat eserleri aracılığıyla yeni bilgi alanlarına doğru açılmak, yaratıcı çalışmalara liderlik yapmak, özellikle gençleri sanata yönlendirip donanımlı bireyler yaratmak arzusundayız.

Sanatı internet üzerinden tanıtan bir kurum olarak sosyal medyanın sanata olan etkileri konusundaki fikirleriniz neler?
Sosyal medyayı önemsiyorum ve çok etkili olduğunu düşünüyorum. Türkiye sosyal medya kullanımında dünya sıralamasında ikinci veya üçüncü. 2013 verilerine göre 75 milyonu geçen Türkiye’deki nüfusun 36 milyonunun internet kullanıcısı olduğu saptandı. Ülkemizde medya ne yazık ki sanata yeterli desteği vermiyor. Hâlbuki dünyanın gelişmiş ülkelerinde medya sanata daha çok yer verdiği için sanatın yaygınlaşmasında toplum üzerinde pozitif etkisi oluyor. Örneğin New York Times her gün en az sekiz sayfasını sanata ayırıyor.