1970’lerde New Yorkta, ardından da Londra’da ortaya çıkan Punk akımı şimdilerde yine çok konuşuluyor. Ünlülerin kıyafetlerinde, dergilerin kapaklarında, ve müzelerde kendini gösteren Punk’ın dününü ve bugününü araştırdık.
5
The Ayılar
RASHİT’TEN SONRA günümüzün en ünlü Street-Punk gruplarından biri olan The Ayılar’ın vokalisti ve gitaristi Murat Yılmaz ile konuştum. Murat’a Punk’ın alt kültürlerini, bugünkü Punk’ları ve gruplarının politikasını sordum.
Kendinizi “Skinhead” olarak tanımladığınızı okudum. Punk ve Skinhead nasıl ayrışıyor? Skinhead’ler 1969 yılında İngiltere’de ortaya çıktılar. Genelde liman işçileriydiler. İşini yapıp evine dönmeden bira içen apolitik bireyler... Kavga ettikleri için “Arkadan birileri çekmesin” diye saçlarını kazıyorlardı. Dazlaklık buradan geliyor. İşçi oldukları için sağlam kıyafetler giyerlerdi. Örneğin Dr. Martens’in burunlarında çelik olan postalları. Günümüzde de aynıdır bu postallar. Punk’lar ise 70’lerde Londra’daki işsizlik ve para sorunu yüzünden ortaya çıkmışlar. İsyan ediyorlar. Bizim apaçi kültürümüz gibi. Ülkemizde o isyan arabesk müzikle bastırılmıştır. Yani Punk, müzikten çok bir propaganda malzemesi ama günümüzde moda oldu. O dönemlerde adamın giydiği ekose pantolon veya taktığı çengelli iğnenin arkasındaki amaç insanlardan farklı olup bir simgeyi temsil etmekti. Şimdi bu ceketler, postallar modanın bir parçası halini aldı. Tam bir çelişki!