Sanatla iç içe olan bir oto sanayi sitesi düşünün. İnandırıcı gelmedi mi?
O zaman dünyada da benzerine az rastlanır olduğunu düşündüğümüz Atatürk Oto Sanayi Sitesi’ndeki 6. Sokak’a uğrayın, gördükleriniz sizin de ilginizi çekecek.
Önce kulağımıza Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi’yle ilgili dedikodular gelmeye başladı. “Rafi Portakal ‘contemporary’ bir galeri açıyormuş”, “Yok, yok Koç bir müze kurmaya hazırlanıyormuş”, “Yok, hayır genç bir girişimci bir ‘concept store’ (konsept dükkan) açacakmış”. Henüz bu haberlerin doğruluğu kanıtlanmasa da hal böyle olunca biz de soluğu orada aldık. Gördük ki burası zaten birçok sanatçının atölyesine ev sahipliği yapıyor. Biz de içersinden üç sanatçının atölyesini sayfalarımıza taşıdık. Duraklarımız heykeltıraş Malik Bulut, enstalasyon sanatçısı Hale Tenger ve heykeltıraş Nermin Ülker’in atölyeleriydi. Atölye ziyaretlerimiz arasında son zamanlarda sıkça metni duyduğumuz Sanayi Lokantası’na uğrayıp leziz zeytinyağlı yemekler yemeyi de ihmal etmedik.
nerminulkergal
NERMİN ÜLKER
Nermin Ülker’in atölyesinin içerisinde kendi motosikleti duruyor. Komşularının çoğunun da motosikletçiler olduğunu söylüyor. Sanatçı sabahları atölyesinin bulunduğu 27. sokağı silip süpürecek kadar burayı sahiplenmiş.
Hemşirelik de yaptığını öğrendiğimiz heykel sanatçısı Nermin Ülker hastaneye gitmediği günler atölyesine sabah 8.00 gibi geliyor. Bütün sokağı silip süpürüyor ve müziğini açıp güne başlıyor. Ülker’in yan komşusu motosiklet yarışçısı Şakir Şenkalaycı, bir başka komşusu metal ustası Azat Usta, çaprazında ise heykeltıraş bir çift ikamet ediyor. İkamet ediyor derken gece gündüz burada yaşadığını söylemeye çalışıyoruz. Hiç iş yapmasa bile atölyesine mutlaka uğruyor ve burada vakit geçirmekten çok keyif alıyor. Nedeni ise basit, buranın yaratıcılığını perçinlemesi… Bir yıldır çalışmalarına Oto Sanayi Sitesi’ndeki atölyesinde devam eden sanatçıya neden burayı tercih ettiğini sorduğumuzda cevabı şöyle oluyor: “Hem maddi sebeplerden, hem de burada gece çalışılabildiğinden. Gündüzleri hemşirelik yaptığım için gece çalışmak istediğimde buraya gelip rahatça heykel yapabiliyorum. Bir de burada arkadaşlarım var. Tuğrul Selçuk, Cemil Güç… Onların sokağını gördüğüm zaman (6. sokaktan bahsediyor) burada olmak istediğime karar verdim. Kendimi burada güvende hissediyorum açıkçası. Arkadaşlarımın Kadıköy’de atölyeleri var mesela. Saat 20.00’den sonra gürültü yapamıyorlar. Burası sizi özgür kılıyor.”