Sanatla iç içe olan bir oto sanayi sitesi düşünün. İnandırıcı gelmedi mi?
O zaman dünyada da benzerine az rastlanır olduğunu düşündüğümüz Atatürk Oto Sanayi Sitesi’ndeki 6. Sokak’a uğrayın, gördükleriniz sizin de ilginizi çekecek.
Önce kulağımıza Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi’yle ilgili dedikodular gelmeye başladı. “Rafi Portakal ‘contemporary’ bir galeri açıyormuş”, “Yok, yok Koç bir müze kurmaya hazırlanıyormuş”, “Yok, hayır genç bir girişimci bir ‘concept store’ (konsept dükkan) açacakmış”. Henüz bu haberlerin doğruluğu kanıtlanmasa da hal böyle olunca biz de soluğu orada aldık. Gördük ki burası zaten birçok sanatçının atölyesine ev sahipliği yapıyor. Biz de içersinden üç sanatçının atölyesini sayfalarımıza taşıdık. Duraklarımız heykeltıraş Malik Bulut, enstalasyon sanatçısı Hale Tenger ve heykeltıraş Nermin Ülker’in atölyeleriydi. Atölye ziyaretlerimiz arasında son zamanlarda sıkça metni duyduğumuz Sanayi Lokantası’na uğrayıp leziz zeytinyağlı yemekler yemeyi de ihmal etmedik.
malikbulutgal
Taş heykelin her yerde yapılamayacağını, bu bölgenin kentin uzağında olmayan ve üretime elverişli bir konumu olduğunu dile getiriyor. Malik’in atölyesi Oto Sanayi’deki birinci yılını doldurmuş. Ancak buradaki mekânların yeteri kadar geniş olmadığını düşünüyor ve açık havada müstakil bir atölye bulduğu an taşınacağını söylüyor. Yine de bu bölgenin artılarının farkında. Sınırsız gürültü imkânından, farklı malzemelere ve ustalara kolayca ulaşabildiğinden bahsediyor. Oto Sanayi’nin geleceği içinse o da endişeli: “Etrafımızın her gün yükselen gökdelenlerle sarıldığına, güneşin ufuk çizgisinden değil de taze beton yığınlarının arkasından battığına şahit oluyoruz. Etrafta yükselen, adeta birbiriyle yarışan gökdelenlerin gölgesi gün be gün Oto Sanayi Sitesi’ni yalnızlaştırıyor, tehdit ediyor”. Heykellerine CI Contemporary İstanbul’da (Kasım 2014) rastlayacağımız sanatçı hissettiklerini malzemenin olanaklarıyla ifade ettiğini, çıkış noktasının genellikle hareket, dokunma, yaşama karşı sorumluluklar ve sezgiler olduğunu söylüyor.