Tüm zamanların en baştan çıkarıcı parfümü Chanel No. 5’in tarihi, Palaıs de Tokyo Parıs’te sergilenirken, parfümün arkasında yatan kültürü anlamak adına geçmişten günümüze masalsı bir yolculuğa çıktık.
3
No. 5 CULTURE (KÜLTÜR) CHANEL SERGİSİ
Chanel No. 5’in sanattan, vizyondan, tarihten, farklılıktan ve gösterilen özenden oluşan kültürü bugün Palais De Tokyo Paris’te 5 Mayıs ile 5 Temmuz tarihleri arasında açık kalacak sergiyle meraklılarına sunuluyor. Mademoiselle Chanel’in yıllar boyunca hayal gücünü besleyen sanat eserleri, fotoğraflar, arşivler ve objeler, bahçesiyle de dikkat çeken sergideki yerini alıyor. Chanel’in sanatla arasındaki ilişkiye odaklanan sergi, No. 5’in zamansız ve artistik ruhunu su yüzüne çıkarıyor.
Nasıl ki parfümler her zaman bahçelerle yakın ilişki içindeyse, Palais de Tokyo’nun bahçesi de konsepte uyumlu olarak sergiye ulaşan girişi oluşturuyor. Masalsı bahçede yapılan yürüyüş, ziyaretçileri serginin girişine yönlendiriyor. Bahçe, bitkiler konusunda uzman Piet Oudolf’un gözünde No. 5’in şiirsel bir çağrışımı. Chanel’in müzeye bağışladığı bu muhteşem bahçede rengârenk ve birbirinden farklı 7000 çeşit bitki var. Bitkiler ocak ayında ekilmiş ve bu süreçte mevsimsel olarak bazı bitkiler ölürken diğerleri de tam tersine canlanmış. Neyse ki bu sanatsal kompozisyon 2013 yılı boyunca gezilebilecek.
Sergiden önce serginin küratörü Jean-Louis Froment’la sizi tanıştırmak isteriz. 1973 yılından beri Contemporary Art Museum Bordeoux, Grand Palais Paris gibi pek çok müzede küratörlük ve sanat yönetmenliği yapan Froment’a Chanel şöyle demiş: “Ben sanatçı değilim. Ben bir zanaatkarım.” Froment, bu cümlenin Chanel’in sanattan etkilenmediği anlamına gelmediğini söylüyor ve ekliyor: “Onun yaptığı uygulamalı sanatçılıktı. Her sergide yaşanan bir şeydir, sanat eserleri ziyaretçilerin incelemesiyle yenilenir. No. 5 de böyle. Ziyaretçileriyle karşılaştığı her sefer tarihini yeniden oluşturuyor.”