ABD modern sanata adanmış müze anlayışıyla belki geç tanıştı ama aradaki farkı hızla kapattı. MoMA bugün 150 bin adet sanat eseriyle dünyanın en çok ziyaret edilen 13. sanat müzesi konumunda.
1929’de New York’da açılan MoMA  (Museum of Modern Art), Avrupa için geçikmiş bir adım olsa da, sanatı geriden takip eden Amerika kıtası için oldukça yenilikçi bir haberdi. ABD modern sanata adanmış müze anlayışıyla geç tanıştı ama öngörülü yatırımcıları ve yöneticileri sayesinde aradaki farkı çok hızla kapadı. MoMA bugün resim, çizim, fotoğraf, heykel, baskı ve tasarım objelerinden oluşan 150 bin adet sanat eserine ev sahipliği yapıyor. Şaheser diyebileceğim ve bir çırpıda sayabileceğim en az 50 eşsiz resmi bünyesinde bulunduruyor. MoMA New York’un en çok ziyaret edilen müzesi değil ama benim (ve eminim gözü yeniyi arayan pek çok sanatseverin) her New York ziyaretinde ilk koştuğu müze, çünkü MoMA’nın geçici sergileri ve retrospektif sergileri bir efsane ve her birinde yeni bir bakış açısı, yeni bir sanatçı keşfetmeniz gerekli. Yakınlarda New York’a gidecekler gelecek sergileri mutlaka moma.org web sitesinden kontrol etmeliler. 8 Şubat 2015’e kadar sürecek “Henri Matisse: The Cut – Outs” ve 22 Mart 2015’e kadar sürecek “The Cut Paris of Toulouse-Lautrec: Prints and Posters” mevcut sergilerinden sadece ikisi.
2004 Japon mimar Yoshio Taniguchi’nin tasarımı ile yenilenen MoMA binasına Times Square’den birkaç adımda ulaşabilir, avlusunda dinlenip restoranında yemek yiyerek sanatla dolu bir gün geçirebilirsiniz.
MoMA’nın ismi sadece “Modern Sanat” içerse de aslında hem modern sanat hem de çağdaş sanat alanında en iyi eserleri koleksiyonuna almak veya ziyaretçilerine tanıtmakla ilgili müthiş bir çaba içinde. Pek çok kişi için MoMA bir müze değil, bir okul gibi. Konferansları, sanatçı konuşmaları, yayınları ve dükkânı ile MoMA başlı başına bir sanat okulu. MoMA 3 milyon 100 bine yaklaşan ziyaretçi sayısı ile tüm dünyada en çok ziyaret edilen 13. sanat müzesi.

MoMA’dan bu resimleri görmeden çıkmayın;

2

Image 2 of 10

2-Pablo Picasso'dan Les Demoiselles d'Avignon (1907)