Katalan sanatçı Joan Miró İstanbul’u fethetmeden önce torunuyla söyleşi yapma fırsatı yakaladık.
26-28 Eylül’de ArtInternational’da, 23 Eylül ve 1 Şubat 2015 2015’de Sakıp Sabancı Müzesi’nde eserlerini görme şansı bulacağımız sanatçının torunu Joan Punyet Miró, bize büyükbabasını anlattı.
ArtInternational sanat fuarı için İstanbul’a geliyorsunuz. Hem büyükbabanız Joan Miró’nun, hem de yine fuarda yer alan İspanyol heykeltıraş Jaume Plensa’nın hakları size ait. Türkiye’deki bu fuardan beklentileriniz neler?
Büyükbabamın Türkiye’deki sergisiyle ilgili beklentim, Türk halkı ile Akdeniz’in batısındaki İspanyol ruh eşleri Miro arasında bir bağ kurulması; Miro’nun biçimsel ve resimsel gerçeküstücülüğünün Türkler tarafından da anlaşılması ve keşfedilmesi…
Sizin gözünüzden Türkiye’deki sanat tablosu nasıl görünüyor? Geçtiğimiz yıl Tophane-i Amire’de gerçekleşen Miró sergisine dair yaşananlardan sonra bir fikriniz olduğunu düşünüyorum.
Bana göre Türkiye’deki sanat ortamı çok evrensel ve yeni kültürlere açık. Geçen yıl Miró sergisinde yaşanan hayal kırıklığının tabii ki farkındayım. Sonunda Türkler de harika, gerçek ve bütün bir Miró sergisinin keyfine varacak.
Konuşmalarınızdan birinde Joan Miró’nun çalışmalarının doğasının, ruhunun Fransız kültürüne ait olduğundan bahsediyorsunuz. Bu durumu biraz açar mısınız?
Miró’nun tüm çalışmalarının isimleri Fransızca. Uzun yıllar boyunca Paris’te sürrealistlerle yaşadığı ve bütün entelektüel bilgisini orada edindiği için çalışmalarının ruhu da Fransız oldu.
Peki, siz nerede yaşıyorsunuz ve kendinizi nereye ait hissediyorsunuz?
Akdeniz’de küçük bir ada olan Mayorka’da yaşıyorum ama benim evim, dünya diyebilirim. Ben bir dünya vatandaşıyım.
Büyükbabanızla ilgili bize neler anlatabilirsiniz? Hatırladığınız en güzel anınız nedir?
Büyükbabam müthiş bir adamdı, çok cömertti ve büyük bir kalbi vardı. Stüdyosuna gittiğim ilk günü hatırlıyorum. Yalnızca 10 yaşındaydım. O yaşlarda çok büyük bir aydınlanma yaşamıştım.
Joan Miró’nun eserleri Parisli galeri Galerie Lelong tarafından temsil edilecek. Büyükbabanızın ne tip işlerini görme fırsatımız olacak?
Büyükbabamın heykelleri, onun görsel metaforlarının gelişimiyle ilişkili. Miró bronzdan üç boyutlu çizimler yaptı. Gerçeküstülük ve hayal ürünleri onun yaratıcılığının kalbi. Bu bakış açısıyla, Miró’nun heykelleri Picasso, Giacometti ve Calder’inkiler ile karşılaştırılabilir.
Fuar için İstanbul’a geldiğinizde neler yapmayı planlıyorsunuz?
Şehri tanımayı planlıyorum. Çok heyecanlıyım, bu İstanbul’a ilk gelişim olacak.