patika

Patika
Uzun yıllar birçok kitabevinde çalışan Müslüm Uzun, tecrübelerinin ve mevcut sürecin vermiş olduğu doygunluğun sonucu olarak isteklerini gerçekleştirmek üzere 2003’ün Haziran ayında kendi kitabevi Patika’yı açıyor. Burası tipik bir kitabevinin aksine tasarımıyla da farkını ortaya koyuyor. İçerisine büstler, heykeller gibi Müslüm Uzun’un kendi beslendiği alanlardan çeşitli objeler konumlandırılmış. Kısacası, Patika Kitabevi’ni ilk bakışta kitap alınıp satılan bir işletmeden ziyade bir dünyaya, bir yaşam alanına benzetiyoruz. Uzun, “Ben artık 15 senenin sonunda daha özel bir kitapçılığa doğru gitmek istiyorum. Bu görüntü de onun küçük bir feedback’i. Sadece belirli konularda ihtisas sahibi bir kitapçı olmaya doğru gidiyor Patika. Özellikle sanat üzerine teorikten görsele kadar Türk ve yabancı kitaplar konusunda İstanbul’daki en geniş kütüphanelerden birine sahip” diyerek anlatıyor Patika’yı.
Felsefeden mimariye, tasarımdan psikolojiye özel ve kapsamlı bir çeşitliliğe sahip Patika Kitabevi’nde tür olarak en çok sanat kitapları bulunuyor ve rağbet görüyor. Buraya gelen müşteri profili de, kitabevinin sanat kitapları konusundaki ayrıcalığını bilen kişiler… Hatta öyle bir samimiyet oluşmuş ki kitabevi ve okurlar arasında, fikirlerini ve önerilerini sık sık birbirleriyle paylaşıyorlar. Bunun yanı sıra edebiyatın hayatımızda olmazsa olmaz bir konuma sahip olduğunu düşünen Patika, kütüphanesinde edebiyat kitaplarına oldukça geniş yer vermiş. Öte yandan her yeni çıkan kitabı mağazada bulma şansınız yok çünkü Patika ekibi kitap seçimi konusunda oldukça hassas davranıyor. Kapitalizmin ön planda olduğu bu dönemde hayatımızda neleri ıskaladığımızı, nasıl da yanlış hedeflere odaklanıp neleri kaçırdığımızı mükemmel bir dille anlatan Adam Phillips’in “Kaçırdıklarımız” eseri ise şu zamana kadar en çok satılan kitap olmuş Patika Kitabevi’nde.
Son dönemde yaşanan olumsuz olaylardan en çok etkilenen sektörlerden bir tanesi de kitapçılar. Ancak bu olumsuzluklar yaşanırken asla şikâyet etmemiş ve aksine mevcut olanı koruyarak, bir şeyler yapma mücadelesini hiç bırakmamışlar. “İşin tuhaf yanı, kitapçılık çok boyutlu bir şey. Bir kitabevinin o kadar farklı uzantıları var ki, haliyle hepsinden etkileniyor. Böyle dönemlerde insanların kitaba daha çok sarılması gerekiyor. Biz de buna inanarak inadına kitap getiriyor, insanları kitaplarla buluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü şu anki atmosferde nasıl bir duruş sergilediğimiz çok önemli. Özellikle butik kitapçılar olarak tek başımıza değil, yan yana durmaya özen göstermeliyiz” diyor Müslüm Uzun.
İnternet üzerinden kitap alışverişine bakışını sorduğumuzda ise Uzun, “Belki bu anlamda Mina Urgan’ın dinozorlarından olabilirim ama ben her zaman bir kitapçıya gitmenin, kitapla ilişki kurmanın, kitabı dokunarak seçmenin ve mekândaki diğer insanlarla iletişim halinde olmanın insan için gerekli olduğunu düşünürüm. İnterneti tabii ki yok saymıyorum, insanların kitaba ulaşamayacağı noktalarda yardımcı olabilecek bir platform olduğu da bir gerçek. Ancak konvansiyonel bir kitabevinin yerini alması mümkün değil! Çünkü teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin kitapçıdan alacağınız tada, orada yapacağınız keşfe internette erişme şansınız olmayacak” diyerek, bu konuya pek de sıcak bakmadığını belirtiyor. Patika Kitabevi, bazı sosyal medya mecralarında da aktif olarak yer alıyor. Fakat bu sosyal medya araçlarını kitap satışı yapılacak bir yer olarak kullanmadıkları ve özellikle edebiyat kitaplarının insan hayatındaki olmazsa olmaz yerini anlatmaya çalıştıkları, hemen her paylaşımlarında hissediliyor. Kısacası Patika, interneti ancak gerekli yerlerde kullanmayı tercih ediyor.
Görünen o ki, İstanbul gibi bir şehirde kitapçı çeşitliliğinin market kitapçılar, butik kitapçılar ve sahaflara indirgenmesi büyük bir sorunsal. Tabii bunun belki de en önemli nedenlerinden biri, kitap tüketiminin toplumda bu format üzerinden şekillenmesi. Tüketicinin kitap talebi değiştikçe, kitapçıların da kendi içlerinde ayrımı gündeme geliyor. Patika Kitabevi, tüketimin artmasıyla kitabevi çeşitliliğinin zenginleşeceğini ve kendilerinin de asıl bu çeşitliliği artırmak adına çaba gösterdiklerinin altını çiziyor.

Harbiye, Abdi İpekçi Cad. G Blok 43-57 D: 39, Şişli
0212 231 1660

1 2 3 4 5