Kırmızı Kedi
2011 yılında Taksim Tünel’de açılan Kırmızı Kedi Kitabevi’nin temelleri aslında çok daha eskiye dayanıyor. Kırmızı Kedi yalnızca bir kitabevi değil; edebiyat, sanat, felsefe gibi alanlarda kitap basan bir yayınevi aynı zamanda. Yayınevinin ismi konusunda çıkış noktası pek bilinmemesine rağmen birçok rivayet bulunuyor. Bunlar arasındaki en baskın teori ise olmayan ya da farklı olanı simgelediği için bu ismi aldığı. İçerisinde birçok yaşanmışlığı barındıran Beyoğlu son zamanlarda, özellikle güvenlik sebebiyle eski gösterişli günlerine ara vermiş durumda. Semte gelen kitle de değişime uğradı. Gerçek şu ki, İstiklal Caddesi’ne gitmeyi tercih eden kesim Kadıköy ya da Beşiktaş taraflarına sıkıştırılmış durumda. Kitabevinin kuruluşundan beri Kırmızı Kedi’de çalışan Şehri Uz, “Bu mağazanın açılışında sık sık kitap almaya gelen kişileri göremiyoruz artık. Tabelalar değişti, insanların gezip göreceği, zaman geçireceği yerler değişti. Bizim çevremizdeki tüm mekânlar kapanmaya başladı. Oralara gidenler, Kırmızı Kedi’ye de gelip raflardan kitap seçen insanlardı. Aramızda karşılıklı bir iletişim vardı” diyerek son zamanlardaki gidişatla ilgili bizi bilgilendiriyor ve Avrupalı turist sayısının çok azaldığını, Arap turistlerin ise ne yazık ki kitap alışverişini tercih etmediklerini belirtiyor.
Uz, Kırmızı Kedi’nin internet üzerinden kitap alışverişine bakış açısını da şöyle anlatıyor: “Kitabevinde insanlara kitap sunmak, onlarla sohbet etmek, iletişim kurmak çok daha keyifli bir şey. Yalnızca biz değil, gelen okur da aynı şeyi söylüyor. Burada biz kendi seçkimizi oluşturuyor, raflarımızı buna göre düzenliyor ve bu sayede okurla aramızda oluşan bağı sıkılaştırma fırsatı buluyoruz. Okura “internetten kitap alışverişi yapmayın” deme gibi bir lüksümüz yok çünkü maddi anlamda o platformun çok daha cazip olduğu zamanlar oluyor. Ancak butik kitabevlerinde insanlar rafları dolaşabiliyor, yalnızca müzik ve kitapla baş başa kalabiliyor. Evet, yayınevinin bir internet sitesi var, buradan online alışveriş yapma imkânına da sahip insanlar ama kitabevindeki seçkiye oradan ulaşmaları mümkün değil” şeklinde durumu anlatıyor.
Kırmızı Kedi’nin çıkardığı kitaplara bakıldığında, okurun nasıl bir profile sahip olduğunu az da olsa anlamak mümkün. Ancak Kırmızı Kedi, mağazada sadece kendi yayınevlerinden çıkan kitaplara değil, farklı yayınevlerinin baskılarına da yer veriyor. Bu kitapları seçerken, insanların dönemsel olarak neyi okumayı tercih ettiklerini göz önünde bulundurmaları bir yana, genelde Kırmızı Kedi okuruna hitap edecek kitaplardan hazırlıyorlar seçkilerini. Yayınevinin bu konudaki belirleyiciliği de okurun hangi yazarlara daha çok ilgi gösterdiği konusunda devreye giriyor. Bir dönem market kitabevlerinin çok sattığı kitapları okuyucuya sunmak gibi deneysel çalışmaları da olmuş Kırmızı Kedi’nin. Ancak oralarda yüzlerce satan kitap, Kırmızı Kedi’de 10 tane bile satılmayabiliyor. Bu da tabii ki oraya giden okur kitlesiyle buraya gelen okur kitlesi arasında ciddi farklar olmasından kaynaklanıyor.
Kırmızı Kedi Kitabevi, sosyal medyanın kitap satışında son dönemlerde enteresan bir rol oynadığını belirtiyor. Bu konuyu açıklarken “Sosyal medya mecralarında paylaşılan kitaplar, düşünceler ve köşe yazıları gerçekten kitap satışını etkiliyor. Bir gün önce hiç bilinmeyen bir kitap, sosyal medyada popüler olduğunun ertesi günü, insanlar tarafından sıkça talep edilebiliyor. Ya da sevdikleri bir dizi karakterinin okuduğu kitabı görerek buraya gelen, o kitabı satın alan kişiler olabiliyor” ifadelerini kullanıyorlar.
Kırmızı Kedi Kitabevi, hemen hemen her alanı kapsayan kitaplardan oluşturdukları bir seçkiyi uzun yıllardır okurla buluşturuyor. Bunun yanı sıra, kitabevinin isminden dolayı burada kedi figürlü kitaplara, çantalara ve kılıflara da rastlayabiliyorsunuz.
Asmalı Mescit, Tünel Meydanı Sok. No: 2, Beyoğlu
0212 245 7000