Bu ay kütüphanenize mutlaka eklemeniz gereken kitapları mercek altına aldık!
Hayat Dudaklarında Mey
Muhabbet ortamlarına her daim ortak olan efsane şarkılar, artık hikâyeleriyle de sofralarımızda! Murat Meriç’in, 213 şarkı ve türkünün hikâyesini muhabbetle anlattığı yeni kitabı “Hayat Dudaklarda Mey” raflardaki yerini aldı. Beş ayrı müzik türünden eserlerin illüstrasyonlarla renklendirildiği “Hayat Dudaklarda Mey”de her hikâyenin girişinde yer alan karekodlar, okuyuculara hikâyesini okudukları şarkıyı dinleme olanağı da veriyor. Benim İçin Üzülme’den Gündüzüm Seninle’ye, Kadınım’dan Mehtapli Geceler Moda Koyunda’ya, Sevemem’den yeni nesil şarkılara kadar birçok şarkı ve türkünün hikâyesinin anlatıldığı kitapta, beş ayrı müzik türüne özel parçalar ele alınıyor. Her müzik türüne özel, usta bir sanatçının mercek altına alındığı kitapta Alaturka müziğin Müzeyyen Senar’ı Haydar Haydar ile; pop müziğin Sezen Aksu’su Firuze’siyle; arabesk müziğin Müslüm Gürses’i İtirazım Var ile; halk müziğin Neşet Ertaş’ı Gönül Dağı ile; rock müziğin Erkin Koray’ı ise Arap Saçı ile okurlara dokunuyor. Tek bir müzik türüne bağlı kalmayan ‘Sanat Güneşi’miz Zeki Müren için ise, kitabın girişinde özel bir bölüm bulunuyor.
Normal İnsanlar
Geçtiğimiz yıl “Booker” başta olmak üzere birçok edebiyat ödülüne aday gösterilen Sally Rooney imzalı Normal İnsanlar, iki gencin okul sıralarında başlayıp yıllara yayılan ilişkisini konu alıyor. İrlanda’nın küçük bir şehrinde yaşayan ve aynı okula giden iki gençten Connell okulun en popüler ve başarılı öğrencisidir; Marianne ise tam tersi olarak içedönük, dışlanan ve sevilmeyendir. Birbirlerinden asla ayrı kalamayan, ancak sevmek için çetin sınavlar vermek zorunda kalan iki gencin hikâyesini anlatan Normal İnsanlar’ı Türkçe’ye kazandıran ise Emrah Serdan.
Eşyanın Tabiatı
Her ikisi de çelikten yapılmışken ataş neden bükülür ama jilet keser? Cam neden saydamdır? Betondan nefret edilirken mücevherlere özenilmesinin sebebi nedir? Çikolatanın tadı neden bu kadar güzeldir? Times’ın Birleşik Krallık’taki en etkili 100 bilim insanı arasında gösterdiği Profesör Mark Miodownik, “Kraliyet Akademisi Bilim Kitabı Ödülü” kazanan bu eserinde bizi medeniyetin üstüne kurulu olduğu malzemelerin iç dünyasına götürüyor. Kâğıttan betona, porselenden köpüğe, çelikten cama, yaşamlarımızı şekillendiren mucizevi malzemelerin keşiflerinin öyküsü ve insanoğlunun yaratıcılık becerisinin rolünü ele alan kitap, bugüne kadar 20 farklı dile çevrildi. Kitabı Türkçeye kazandıran ise Selen Ak.
Ölmesi Gereken Kız
İsveçli gazeteci, yazar Stieg Larsson, Ejderha Dövmeli Kız isimli kitabıyla tüm dünyada büyük yankı uyandırmış ve ardından Millennium Üçlemesi serisi kapsamında iki kitap daha kaleme almıştı. Ancak yazarın 2004’teki ölümünün ardından seriyi bir başka İsveçli yazar, David Lagercrantz devam ettirmişti. Serinin veda kitabı Ölmesi Gereken Kız’da okuru yeniden gizemli bir maceraya davet eden Lagercrantz, uzun süredir ortalıkta görünmeyen Lisbeth Salander ile en az onun kadar ölüme yaklaşan gazeteci Mikael Blomkvist’in hikâyesini anlatıyor. Kitabın Türkçe çevirisi Ali Arda’ya ait.
Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi’nde Yemek Kültürü
Evliya Çelebi’nin 10 ciltlik Seyahatnâme’sine dayanarak 17. yüzyıl Osmanlı dünyasını ve çevresinin beslenme alışkanlıklarının bir panoramasını sunan Evliya Çelebi Seyahatnâme’sinde Yemek Kültürü; Yorumlar ve Sistematik Dizin, Osmanlı mutfağı konusunda uzmanlaşan Marianna Yerasimos’un imzasını taşıyor. Seyahatname’de yer alan “yılan mâslukası”ndan “abdüsselam otu”na, “zürâfe-piçe”den “bühtan kavunu”na varıncaya dek öncelikli yiyecek ve içeceklerin, sofra gereçlerinin, esnafın ve yemek yenilen yerlerin ayrıntılı bir dökümünü yapan kitap, ilk olarak 2011 yılında basılmıştı. Yapı Kredi Yayınları tarafından yeniden basılan kitap, ünlü seyyahın yediklerinin izinde detaylı bir çalışmadan oluşuyor.