Ceren ve Irmak Arkman küratörlüğünde gerçekleşen “İnsan Eli Değmiş” sergisi, 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Dijital sanat alanının öncü isimlerinin bir araya geldiği büyük ilgiyle karşılanan Flora sergisinin ardından, küratörler serinin ikinci sergisinde günümüzün en önemli problemlerinden biri olan iklim krizine dikkat çekerek insanların doğa üzerindeki etkilerine odaklanıyor.
Uluslararası dokuz sanatçıyı bir araya getiren Kalyon Kültür; Evan Roth, Félix Luque & Iñigo Bilbao, François Quévillon, Kevin Cooley, Persijn Broersen & Margit Lukács, Sabrina Ratté ve Volkan Kızıltunç’un eserlerini ziyaretçileriyle buluşturuyor.
“İnsan Eli Değmiş” sergisi 31 Aralık 2022 tarihine kadar Nişantaşı Taş Konak Kalyon Kültür binasında ücretsiz gezilebilir.
Kalyon Kültür, Aralık ayı boyunca fotoğraf ve fotoğrafçılık tekniklerini merkezine alan aynı zamanda müzik, çevre ve sürdürülebilirlikle ilgili farklı bakış açılarını bir araya getiren atölye ve konuşmalarla ziyaretçilerini sanatla dolu yaratıcı deneyimlere davet ediyor.
Fotoğrafçı ve video sanatçısı Volkan Kızıltunç’un “Konseptten Sekansa” başlıklı atölyesi; Mine Küçük ile Maya Galimidi’nin “Antik Tohumlar” ve Plantbox işbirliğinde gerçekleşecek Sukulent Aranjmanı atölyeleri Aralık ayında Kalyon Kültür’de sanatseverlerle buluşuyor. Aralık ayı etkinliklerinin kapanışını ise Orhan Cem Çetin, “Kusursuz Yalan” atölyesi ile katılımcılarla sokaktaki objeleri fotoğraflayıp hikayeleştirerek yapmaya hazırlanıyor.
Atölyelerin yanı sıra Nişantaşı Taş Konak birbirinden sürükleyici söyleşilere de ev sahipliği yapıyor. Fotoğrafçı Orhan Cem Çetin, “Çağdaş Fotoğraf Sanatına Giriş” adlı iki oturumdan oluşan söyleşisiyle katılımcılarla buluşurken; Alper Maral ise “Yazılı – Çizili Caz” söyleşisinde Caz müziğin dinamiklerini ziyaretçilerle keşfetmeye davet ediyor. Olkan Özyurt ve Uğur Vardan, “Kameradan Görünen İstanbul” başlıklı, bazen sokaklara bazen köşk ve yalılara bazen de saraylara uğrayacak bir sohbetle sanatseverlerle buluşuyor.
1 Aralık Perşembe 18.00
8-15-22 Aralık Perşembe 19.00 – Kalyon Kültür
Volkan Kızıltunç, “Konseptten Sekansa” // Atölye
Sanatçı Volkan Kızıltunç, “Konseptten Sekansa” atölyesinde çağdaş fotoğraf dünyasının ayrılmaz bir fenomeni olan ve her birinin kendine has konsepti, kurgusu, kuralı, sekansı, tasarımı, malzeme seçimi ile farklı bir dünyaya açılan hikayeleriyle fotoğraf kitaplarını inceliyor. Katılımcılar, çağdaş fotoğrafın “fotoğraf kitabı” olarak adlandırılan yeni mecrasının sergilerden daha kalıcı olmaya başlamasını tartışırken, “İyi fotoğraf kitabı nedir? ‘‘Fotoğraf kitaplarının bir grameri var mı?, “Kitap nasıl yapılabilir?”, “Tasarımı nasıl anlamalıyız ve değerlendirmeliyiz?”, “Doğru format, doğru izleyiciyi nasıl bulur?’’ gibi sorulara yanıtlar buluyor. Aynı zamanda atölyeye katılan ziyaretçiler, Kızıltunç’un Anonim Aile Albümleri Arşivini kendilerine kaynak olarak kullanarak özgün foto-zinelerini de üretebilecekler.
*Katılım 10 kişiyle sınırlıdır.
6-13 Aralık Salı 19.00 – Kalyon Kültür
Orhan Cem Çetin, “Çağdaş Fotoğraf Sanatına Giriş” // Söyleşi
Gösteri ve performanslarında kavramsal, disiplinlerarası ve cesaretli tutumu ile tanınan fotoğrafçı Orhan Cem Çetin, katılımcıları dijital devrim sonrasında çağdaş sanat alanında gözde bir malzeme haline gelen fotoğrafın dünyada ve Türkiye’de öne çıkan örneklerini tarihsel perspektifle değerlendiriyor. Çetin, ziyaretçileri “fotoğrafçı” ve “malzemesi fotoğraf olan sanatçı” tanımlarının tartışmaya açıldığı bir akışa dahil ediyor.
7 Aralık Çarşamba 19.00 – Kalyon Kültür
Plantbox Sukulent Aranjmanı Atölyesi // Atölye
Kalyon Kültür, Plantbox işbirliği ile, ziyaretçilerini bitkilerin benzersiz dünyasına dalarak, sukulentlerin nasıl yetiştiği, nasıl bakılması gerektiği gibi başlıklarla sukulent ailesini tanıma fırsatı da bulacakları benzersiz bir atölyeye davet ediyor. Gerekli tüm malzemelerin Kalyon Kültür tarafından karşılandığı atölyede katılımcılar sukulent aranjmanı uygulaması yaparak bitkiler dünyası ile kendi aralarında bir bağ kurarak aranjmanlarını tasarladıkları sukulentler ile yaratıcı taraflarını canlandırıyorlar.
*Katılım 15 kişiyle sınırlıdır.
14 Aralık Çarşamba 19:00 – Kalyon Kültür
Mine Küçük ve Maya Galimidi’nin Antik Tohumlar ve Tohum Topları Atölyesi // Atölye
Antik Tohumlar ve Tohum Topları Atölyesi’nde, Mine Küçük ve Maya Galimidi, geçmişten günümüze tarım, doğa ve insan etkileşimini Kalyon Kültür ziyaretçilerine anlatarak aslında zaten sürdürülebilir yaşadığımız bir yaşamdan nasıl çıktığımızı ve geçmişten neler öğrenerek doğayı en saf hali ile nasıl koruyabileceğimizi göstermeyi amaçlıyor.
Atölyede eski çağlardaki tarım bilgilerini, bugün Bill Morison’ın öncüsü olduğu yerel kültür bilgilerinden öğrendiği permakültür ile doğayı en saf hali ile nasıl yeşertiriz ve onarırız üzerinde duruluyor. Ayrıca Japon bir çiftçi ve çevre felsefecisi olan Matsumoto Fukuoka’nın doğal tarım yapmak için kullandığı bir teknik olan Tohum Topları ile dünyada neler yapıldığını tartışılırken, katılımcılara evde saksılarında yetiştirebilecekleri bir tohum topu da hediye ediliyor.
*Katılım 15 kişiyle sınırlıdır.
17 Aralık Cumartesi 19.00 – Kalyon Kültür
Alper Maral, Yazılı – Çizili Caz” // Söyleşi
Cazı caz yapan öğelerden biri doğaçlamaysa bir diğeri de türün eşsiz kompozisyonlarını ayakta tutan sıkı örgütlülüktür diyen Alper Maral; katılımcıları özenli, ince işçilikli bir yazı-çizide fakat aksine çabasız, kendiliğinden kolayca ortaya çıkmış gibi görünen bir mucize yaratmayı, yani caz müziği incelemeye çağırıyor. Maral, Caz müziğin doğaçlama ile özdeşleştiği halde, bu kültüre damga vurmuş nice üretimin büyük emek ve sabır isteyen, son derece özenli bir çalışmayla nasıl ortaya çıktığını tartışarak caz topluluklarının anatomisini masaya yatırıyor.
21 Aralık Çarşamba 19.00 – Kalyon Kültür
Olkan Özyurt ve Uğur Vardan, ‘’Kameradan Görünen İstanbul’’ // Söyleşi
50’li yıllarda, kamera sokağa indiği andan itibaren Türk sinemasında hem mimari hem de mekânsal olarak belirleyici olan İstanbul, gün geldi uluslararası yönetmenlerin de kullandığı bir şehir oldu fakat İstanbul’un sinemayla ilişkisi hep geri planda kaldı. Sinemaseverler, Türk sinemasına adeta ev sahipliği yapan şehir İstanbul’u, mekanlarıyla, sokaklarıyla, köşkleriyle sinemaya nasıl bir katkı sunduğunu sinema yazarı ve mimar Uğur Vardan ile sinema yazarı Olkan Özyurt’un kelimelerinden dinleme fırsatı buluyor.
20-27 Aralık Salı 19.00 – Kalyon Kültür
Orhan Cem Çetin, “Kusursuz Yalan” // Atölye
Öykü anlatmak büyük ölçüde hayal kurmak, yani beyaz yalanlar söylemektir. Katılımcıları, sanatın gerçeği kavramamızı sağlayan bir yalan olduğu kabulü üzerine, metin ve fotoğrafın birlikte kullanımı yoluyla kurmaca öyküler geliştirmeye davet eden Orhan Cem Çetin, kusursuz bir yalan nasıl söylenir sorusuna cevaplar buluyor. Katılımcılar atölyede bir kent arkeolojisi çalışması yaparak sokakta buldukları objelerin fotoğraflarını çekip bunlara dair öyküler oluşturarak kendi “beyaz yalan” hikayelerini yazmayı deneyecekler.
*Katılım 10 kişiyle sınırlıdır.
Kalyon Kültür sosyal medya hesaplarından ve internet sitesi üzerinden sergi ve etkinlik programları ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ayrıca belirtilmediği takdirde tüm söyleşiler 50 kişiyle sınırlıdır. Aralık ayı boyunca sürecek etkinliklere etkinlik@kalyonkultur.org adresinden ücretsiz kayıt yaptırılabilir.
Adres: Meşrutiyet Mah., Rumeli Cad., Taş Konak 6B Şişli/İstanbul