Türkiye’deki LGBT bireylerin yaşadığı sorunlar üzerinden yola çıkılarak düzenlenen etkinlikler dizisi 23-29 Haziran tarihleri arasında 22. kez düzenleniyor.

Lezbiyen Gey Biseksüel Trans Hareketi Türkiye’de 20 yılını geride bıraktı. Bu 20 yıl boyunca hareket hem kendi içinde hem de diğer toplumsal hareketlerle çekişmeler, ayrışmalar, karşıtlıklar yaşadığı gibi dayanışma ağları da ördü, ittifaklar kurdu ve kitleselleşti. Gerek yerel gerek uluslararası arenada, LGBT kategorilerine sığdıralamayacak varoluşlar ve çeşitli direniş yöntemleriyle güçlendi.

LGBTİ’lerin hak mücadelesinin ve taleplerinin gündeme taşındığı LGBTİ Onur Haftası, 23 Haziran Pazartesi günü başlıyor. 10 yıldır homofobiklerin ve transfobiklerin korkulu rüyası haline gelen Hormonlu Domates Ödül Töreni başta olmak üzere, onlarca panelin, serginin ve yılın en renkli partilerinin gerçekleşeceği hafta, Türkiye’deki en kitlesel yürüyüşlerden biri olan Onur Yürüyüşü’yle son bulacak. Lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks harekete destek veren herkes,”Tüm renklerimiz ve coşkumuzla buradayız, alışın, gitmiyoruz!” demek için 29 Haziran Pazar günü İstiklal Caddesi’nde toplanacak.

Lambdaistanbul’un evsahipliğinde organize edilen 22. İstanbul Onur Haftası’nın programı bugün, Cezayir Restoran’da gerçekleştirilen basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıya katılan organizasyon komitesi üyeleri Şevval Kılıç ve Görkem Ulumeriç hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Bu yılın teması: TEMAS

Şimdiye kadar Tabu, Dikkat Aile Var, Bellek, Direniş gibi başlıklar altında düzenlenen Onur Haftası’nın bu yıl ki konusu “TEMAS”. 2013 yazının LGBTİ hareketi için önemli bir kilometre taşı olduğunu söyleyen Şevval Kılıç, haftayı neden Temas başlığı altında düzenlediklerini şöyle açıkladı: “Gezi Direnişi esnasında daha önce yanyana gelmediğimiz kitlelerle biraraya gelmek, hepimize yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı. Nefret tohumunun nasıl da rahatça ekildiğini, hızla yeşerdiğini yıllardır biliyoruz. Şimdi, 2014 yazında, siyasi iklimin saat başı değiştiği bir atmosferde, sadece bir sene önce şiddeti nasıl da kahkaha ve dayanışmayla, el ele ve kol kola, hiç olmadığımız kadar güçlü, kalabalık ve birarada durarak, temas ederek yendiğimizi hatırlatmayı amaçlıyoruz” dedi.

Nerdeen Nereye!

Hafta boyunca LGBTİ bireylerin birbirleriyle tanışmaları, dayanışmaları, deneyimlerini aktarmaları, yeni stratejiler geliştirmeleri amacıyla çeşitli etkinlikler, atölyeler ve paneller de düzenlenecek. 10 Yıldır düzenlenen ve geçen sene Recep Tayyip Erdoğan, Melih Gökçek, Necati Şaşmaz gibi isimlere layık görülen Hormonlu Domates Ödülleri bu yıl 25 Haziran Çarşamba günü, Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak törenle sahiplerini bulacak. Hafta kapsamında “LGBTİ Maphuslar”, “Direniş Yöntemi: Belgesel Sinema”, “Türkiye’de LGBTİ Bireylerin Ebeveyn Olması Yasal Ve Toplumsal Olarak Mümkün Mü?”, “Müslüman Ve LGBTİ Varoluşları Birarada Düşünmek”, “Yerel Yönetimler: Siyaset Ve LGBTİ”, “Engelli LGBTİ”, “Türkiye’de İnterseks Olmak”, “Kampüste LGBT Yaşamı”, “Eğitimde Heteroseksizm” gibi panellerin yanı sıra Maçka Parkı Pikniği, Tom Kalin’in de katılacağı film gösterimi ve söyleşisi, tango gecesi, tiyatro gösterisi gibi etkinlikler yapılacak. 24-29 Haziran tarihleri arasında, Hayaka Artı ve Maumau galerilerinde, geçmişten günümüze LGBTİ mücadelesini konu alanNerdeenNereye isimli bir sergi düzenleyeceklerini söyleyen Görkem Ulumeriç ise sergi hakkında şu bilgileri verdi: Bu yıl geçmişten günümüze LGBTİ mücadelesinden bir sanat pratiği yaratmaya çalıştık. O yüzden serginin ismini Nerdeen Nereye koyduk. Açık bir çağrıyla, sanat üreten herkesten bir iş istedik. İşinin ehli, yetkin işlerin yanısıra büyük bir tutkuyla sanat üretmeye çalışan gençlerin, Türkiye’de uzun yıllardır LGBTİ aktivizminin içinde bulunan sanatçıların da işleri var. Aslında bu çok-kültürlü karmaşa, LGBTİ hareketinin içinde ne kadar farklı veçhelerin olduğunu bize gösterdi. Biz de bu karmaşanın içinde kimsenin kaybolmasına izin vermeden uyumlu bir bütün oluşturmaya çalıştık.”

Alışın, gitmiyoruz!

Bu ay İstanbul’da LGBTİ Onur Yürüyüşü ve Trans Onur Yürüyüşü olmak üzere iki ayrı yürüyüş gerçekleştirilecek. 22 yıldır İstanbul’da gerçekleştirilen en kitlesel yürüyüşlerden biri olan LGBTİ Onur Yürüyüşü 29 Haziran Pazar günü, cinsel yönelimden dolayı işten atan, iş vermeyen düzeni değiştirmek, kolluk kuvvetleri tarafından uygulanan şiddeti ve trans bireylere yönelik sürgün politikalarını teşhir etmek, nefret cinayetlerinde katledilenlerin katillerini ağır tahrik indirimiyle ödüllendiren siyasal erke dur demek için düzenlenen Trans Onur Yürüyüşü ise 22 Haziran’da yapılacak.