Sakıp Sabancı’nın anısına yapılan bu elektronik uçan halı onun hayatına tanıklık eden insanların fotoğraflarından oluşuyor.
Zihnimizdeki hatıralarımızı, geleceğe dair hayallerimizden ayıran tek unsur hatıralarımızın birer şahidi olmasıdır. İşte o şahitler bizim hayatımızın ispatıdır. Bu ay Sakıp Sabancı Müzesi’nde editörümüz Sidni Kohen ile “geçmişten geleceğe” yaptığımız kısa tur, Sakıp Ağa’nın hayatına tanıklık edenlerin bir halı gibi dokunduğu ve bir hayatın tek bir bakışa sığdırıldığı o çarpıcı sanat eserini keşfetmemize sebep oldu.
Havada uçarcasına duran bir “hayat” halısı… Halının tüm düğümlerinde birer gerçek hazine işlenmiş, insan! Bu hazine akıllı ve ileri görüşlü bir işadamının en büyük yatırımı… Halıyı dokuyan sanatçı ise bu hazineyi yani insanı “sosyolojik” ve “psikolojik” olarak sanat çalışmalarında anlatmayı uluslararası düzeyde başarmış modern bir zanaatkâr.
BİRBİRİNE BAĞLI 9216 ADET LCD EKRAN
Evet, bu “nöro-stimulatör” (nöron uyarıcı) çalışmayı merak ettiyseniz Sakıp Sabancı Müzesi’nde merhum işadamının anısına Kutluğ Ataman tarafından ortaya çıkarılan eseri ziyaret etmelisiniz. Eser, dev bir dikdörtgen şeklinde binlerce (144×64=9216 adet) LCD ekranın birbirine bağlanmasıyla meydana getirilmiş. Bu ekranların her birinde merhum Sabancı’ya yaşamı boyunca “dokunan” ve onun “önce insan” felsefesini yansıtan insanların fotoğrafları yer alıyor. Bu fotoğraflar hem yanıp sönerek hem de ekranlar arasında yer değiştirerek elektronik bir dalga oluşturuyor, aynen bir halının üzerindeki desen ve renklerin yere serilirken havada dalgalanarak renk değiştirmesi gibi. Bu elektronik uçan halı zanaatkârı tarafından havada asılı bırakılmış.
ÜÇ YILDA TAMAMLANDI
Ataman’ın bu eseri, harmanlaması çok zor olan iki tutkuyu; teknoloji ve insanı Sakıp Ağa’nın bir başka tutkusu olan Sakıp Sabancı Müzesi’nde zamanda bir bükülme olarak sunuyor. Eser üç yılda meydana getirilmiş, tıpkı dünyaca meşhur Türk halılarının uzun sürede dokunması gibi. Ham maddesi insan, tıpkı sanat eseri olan halıların motiflerinin ve sembolize ettiği anlamların ham maddesinin insan olması gibi… Ataman’ı modern sanatın zanaatkârı, eserini ise günümüzün uçan halısı olarak yorumlamak elektronik halının günümüzde kalbimize atılan düğümleri gibi…
• Sakıp Sabancı’nın aramızdan ayrılışının 10. yıldönümü vesilesiyle Sakıp Sabancı Ailesi’nin 2011 yılında sanatçı Kutluğ Ataman’a sipariş verdiği eser 10 Ağustos 2014 tarihine kadar SSM’de görülebilir. Ataman’ın eserine ziyaretçiler de dahil olabiliyor. Vesikalık fotoğrafınızla katılıp eserin bir parçası olmak için SSM’ne şahsen başvurabilir veya www.sakipsabancimuzesi.com adresinden indirilen formu doldurabilirsiniz.
Sakıp Sabancı Müzesi, Sakıp Sabancı Cad.
No: 42, Emirgan
Yazan: Gözde Sazak