İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, yüzme sporu ile ilgilenen kişilerin ağız ve diş sağlığı bakımından risk altında olabileceğini belirtti.
İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, yüzme sporu ile ilgilenen kişilerin ağız ve diş sağlığı bakımına dikkat etmemeleri halinde diş problemleri yaşayabileceklerini belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Karaduman, havuzlar için ideal ph değerinin 7,2 ile 7,6 arası olup ,havuz suyu ph değerinin düzenli kontrol edilmemesi halinde diş problemlerine yol açabileceğinin altını çizdi. Yrd. Doç. Dr. Karaduman “Havuz suyu ph’ nın ideal değerlerin altında olduğu havuzlarda uzun süre antrenman yapan yüzücülerin dişlerinde erozyon (diş minesinin aşınması) görülebilirken, ideal değerin üstünde ph’ya sahip olan havuzlarda sporcuların dişlerinde sarı-kahverengi renklenmeler ortaya çıkabilmektedir. Bu renklenmeler diş hekimleri tarafından kolaylıkla diş yüzeyinden uzaklaştırılabileceği gibi genç yüzücülerin ve ailelerinin bu konuda bilgi sahibi olmaları da oldukça önemlidir” dedi.
“Ayrıca yarışlar ve antrenmanlar sırasında ekstra enerji ihtiyacı sebebiyle bol karbonhidrat içeren ve oldukça asidik olan sporcu içeceklerinin sık tüketimi de sporcularda çürük diş riskinde artışa sebep olmaktadır” diyen Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, erozyon ve çürük oluşumunda, diş hekimleri tarafından yapılan flor uygulamaları ve dolgularla problemlerin giderilebileceğini belirtti.
Yüzücülerin ve ebeveynlerinin havuz suyu ph’nın normal değerlerde olduğundan emin olmalarının genel ve diş sağlığı için büyük önem taşıdığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, bu durumun yol açabildiği risklerin düzenli diş hekimi kontrolü, florlü diş macunu kullanımı ve günlük diş sağlığı bakımına özen gösterilmesi ile azaltılabileceğini sözlerine ekledi.