Geçtiğimiz ay Türkiye Polonya ilişkilerinin 600 yılına tanıklık ettik. 50’lerden günümüze Türk resim sanatı tarihine damgasını vurmuş en güzel eserlerine göz attık. Ve Marc Quinn’in ihtişamında kaybolduk. İşte sergi izlenimlerimiz…
gezdikgordukaktariyoruzgal1
Bu ayki sergi turum Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki “Uzak Komşu Yakın Anılar: Türkiye Polonya İlişkilerinin 600 Yılı” ile başladı. Son zamanlarda öne çıkan görsel odaklı sergilerden sonra tarihte bir yolculuğa çıkmak değişik bir deneyim oldu. İkinci durağım olan Arter Galeri’deki Marc Quinn sergisi ise müthiş görselliği ve emeğiyle günüme renk kattı. Son durak ise İstanbul Modern’in yeni koleksiyon sergisi “Geçmiş ve Gelecek”ti. Sergiyle 1950’lerden günümüze kadar ön plana çıkan ressamlarımızın çalışmalarıyla tanışma şansı elde ettim. Hepsi birbirinden ilginç durakların sizin de ilginizi çekeceğini düşünüyorum. O zaman vakit kaybetmeden tura başlayalım, ne dersiniz?
MARC QUINN – AKLIN UYKUSU
Instagram’da rastladığım İngiliz sanatçı Marc Quinn’in büyük göğüslü kadın heykeli (Chelsea Charms, 2010) ilgimi çekince Arter Galeri’ye gitmeye karar verdim. Galerinin kapısında beni dev bir deniz kabuğu (Dünyanın Kökeni – Atlantik Okyanusu, 310, 2012) karşıladı. Bu, üç boyutlu tarama teknolojisiyle büyütülerek üretilmiş, bronzdan bir deniz kabuğu heykeliydi. Sanatçının tüm işleri en az deniz kabuğu ve Chelsea Charms kadar enteresandı. Bu arada Chelsea Charms, bir dizi göğüs büyütme ameliyatı geçirmiş ABD’li bir model. Heykel gerçek boyutlarda ancak olağandışı büyüklükteki göğüslerine oranla küçük görünüyor. Marc Quinn’in işlerinden en çok tanınanı “SELF 2011, 2011” de Arter Galeri’de yerini alıyor. SELF (kendi), sanatçının kendi kanı alınıp, kalıplanıp dondurularak üretilmiş heykellerinden oluşan ve devam eden bir proje. Sanatçı her beş yılda bir yeni bir “SELF” üretiyor. Quinn’in bu serisinin son heykeliyle kendi vücudumun bileşimini fotoğraflamayı da ihmal etmeden yoluma devam ettim. Bir de karşıma, ülke olarak geçtiğimiz yıl içerisinde başımızdan geçen olaylardan ötürü anlatmadan geçemeyeceğim halılar (Tarihin Yaratılış Serisi, 2012/2014) çıktı. Altı farklı halıdan oluşan bu “resimler”, yüzleri maskelerinin gölgesinde anonim kalan isimsiz direnişçilerin görüntülerini sunuyor. Bu imgeler, yakın zamanda Brezilya, Yunanistan, Mısır, Hindistan ve İngiltere’de gerçekleşen isyanlar sırasında muhabirler tarafından yakalanmış kareler. Halılar 19. yüzyıl icadı jakarlı dokuma tezgahında üretilmiş. Uzun zamandır gezdiğim en enteresan sergiydi diyebilirim. Sonrasında da Taner Ceylan’ın geçen ayki sanat sayımızda önerdiği Şimdi Kafe’ye uğramayı ihmal etmedik. İçkilerimizi yudumlarken keyfimize diyecek yoktu.
08/02 – 27/04/2014
Ziyaret Saatleri:
Salı – Perşembe 11.00 – 19.00
Cuma – Pazar 12.00 – 20.00
İstiklal Cad. No: 211, Beyoğlu
0212 243 37 67
Şimdi Kafe – Asmalıescit Mah. Asmalı Mescit Sok. Atlas Apt. No: 5 İstiklal Cad.
0212 252 5443