Geçtiğimiz ay Türkiye Polonya ilişkilerinin 600 yılına tanıklık ettik. 50’lerden günümüze Türk resim sanatı tarihine damgasını vurmuş en güzel eserlerine göz attık. Ve Marc Quinn’in ihtişamında kaybolduk. İşte sergi izlenimlerimiz…

 

gezdikgordukaktariyoruzgal

Image 1 of 3

UZAK KOMŞU YAKIN ANILAR:
TÜRKİYE – POLONYA İLİŞKİLERİNİN 600 YILI

Son zamanlarda gezdiğim sergiler genellikle görsel odaklıydı. Bu yüzden Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki yeni sergi haberi gelince çok sevindim. Tarihe, 600 yıllık bir geçmişe yolculuk etmek canlandırıcı bir fikir gibi geldi. Nitekim “Uzak Komşu Yakın Anılar: Türkiye – Polonya İlişkilerinin 600 Yılı” sergisi perşembe gününe ayrı bir anlam kattı. Polonyalı bir rahip ve tarihçi olan Jan Dlugosz’un (1415-1480) kroniğinde, Polonya Kralı Ladislaus Jagiello’nun 1414 yılında Osmanlı Sultanı I. Mehmed’e (Çelebi) iki elçi gönderdiğinden, Sultan’ın Edirne’ye gelen elçileri iyi karşıladığından söz edilir. İşte bu, iki ülke arasındaki ilişkilerin başladığına dair var olan ilk kanıttır. Sergiye startı veren de bu iki insanın portreleri oluyor. Ardından 1489 yılındaki ilk resmi barış anlaşması geliyor ve barış dönemi 1525’te Osmanlılar’ın Macaristan’ı işgaline kadar sürüyor. Bu dönemde, iki ülke arasındaki ticaretin yansımalarını sergide görüyoruz. Bursa’da üretilip Polonya’ya ihraç edilen kumaşlar, Polonya soylularının kıyafetleri; kiliselerdeki dekoratif malzemeler olarak karşımıza çıkan halılar...
17. yüzyılda ise Avrupa siyasetinde değişen güç dengeleri iki ülkeyi karşı karşıya getiriyor. Bunun en göze çarpan örneği de 2. Viyana Kuşatması (1683) olarak biliniyor. Polonya’da kuşatmadan geriye kalan Osmanlı eserleri, çadır ve silahlar sergide tek tek karşımıza çıkıyor. Beni en çok şaşırtan Osmanlı eserlerinin saklanışındaki özen oldu. O savaş ganimetlerinin, çadırların, tarihi kıyafetlerin hiçbir yerine zarar gelmediğine tanık olmak, 17. yüzyılı hiç bozulmadan günümüze taşırcasına bu eserlerle karşılaşmak gerçekten enteresan bir deneyimdi. Bu mükemmel eserleri görmek, tarihi dizilerden değil de o yıllara tanıklık eden eşyalardan öğrenmek istiyorsanız SSM’deki bu sergiyi tavsiye ederim.
> 07/03 – 15/06/2014

Ziyaret Saatleri:
Salı, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar: 10.00 – 18.00
Çarşamba: 10.00 – 20.00
Sakıp Sabancı Cad. No: 24, Emirgan
0212 277 2200