Beşiktaş, Akaretler’de bulunan Şair Nedim Caddesi tıpkı bir Avrupa şehri gibi. Beşiktaş’ın bu güzide caddesi restoranları, butikleri ve sanat galerileriyle şehrin en “Cool” bölgelerinden.
arton
Şair Nedim Caddesi, Beşiktaş ve Maçka arasında yer alan Akaretler’deki sıra evleri sağ koldan takip ettiğinizde karşınıza çıkıyor. Ihlamur Caddesi’ne paralel, dingin hali ve güzel vitrinleri ile keşfe değer bir cadde. Akşam ışıklar yandığında mimari duruşunu daha çok seveceğiniz Akaretler’de şimdilerle rezidans olan sıra evlerin; 1875 yılında Sarkis Balyan adlı mimar tarafından yapıldığını belirtmekte fayda var. O zamanlar bu lojmanlarda sarayda çalışan muhafızlar ve ağalar konaklıyormuş. Yokuşu çıkarken sol tarafta kalan bir vitrin gözümüze çarpıyor. Burası turistler tarafından sıklıkla fotoğraflanıyor. Ancak bir reklâm ajansına ait olan bu vitrinin neden bu kadar çok fotoğraflandığını ajans çalışanları dahi bilmiyor. Bahsettiğimiz yer Serdar Erener’in kurduğu Alametifarika. Yolun hemen karşısına, Şair Nedim Caddesi hizasına geçtiğimizde Noel Baba figürlü dekoratif eşyalarıyla Kiosk Flamant bizi karşılıyor. Küçük köşk anlamına gelen Kiosk’ta ev dekorasyonuyla ilgili keyifli parçalar bulabilirsiniz. Marka adları ve logolarının bulunduğu bordo flamalarla süslü mağazaları sırasıyla gezmeye devam ediyoruz. Şair Nedim Caddesi’ndeki mağaza vitrinlerinin tasarımları bile merak uyandırmaya yetiyor. Tasarım ofisi olarak mimari ve iç mimari hizmetleri veren bol ödüllü bir marka ile karşılaşıyoruz: Autoban. Yalınlığı ile ön plana çıkan Autoban’dan içeriye girdiğinizde farklı ürünlerle karşılaşmayı bekleyebilirsiniz ama doğrusu biz bu kadarını tahmin etmemiştik. Kitaplıktan rahleye aydınlatma ürünlerinden sehpaya kadar birçok farklı ürün burada sizi bekliyor.
BÖYLE BİR CADDE SANAT GALERİSİZ
OLUR MU?
Tabii ki hayır, ilk olarak art ON Galeri’ye uğruyoruz. 2011 yılında kurulan galeri kendini şu cümleyle anlatıyor: “Yaratıcı sanatın her türlü tanımlama ve sınırlamalarının dışında farklı düşüncelerin önünü açacağına inanan art ON Istanbul, bu hedefe varmak için etkinlikler geliştirmektedir.” Not defterimize daha önceden kaydettiğimiz Ilgın Seymen’in “Sonsuz Körlük” sergisini görmek için hemen kapıyı aralıyoruz. Vitrininden bakıp daha da meraklandığımız sergide farklı disiplinlerden çalışmalar yer alıyor. San Francisco, New York, Berlin ve Seul’de işlerini sergileyen sanatçı, bu sergisinde günlük tüketim malzemelerinden yola çıkarak çağımız insanının alışveriş odaklı yaşam modelini; renkli, kara mizaha dayalı bir dille büyüteç altına alıyor. Art ON Galeri’den çıkıp temmuz ayında faaliyete geçen ve kişiye özel dikim ve üretimler yapan bir mağazaya giriyoruz. Tailord’ın çalışma felsefesini sorduğumuzda “Hedefimiz kalitesi tüm dünya tarafından kabul edilen markaların kumaşlarını, usta terzilik ve dikim teknikleriyle buluşturup, ürünü kişiye özel ve ayrıcalıklı kılmak” cevabını alıyoruz.