Bugünlerde bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu yazıyı okumadan karar vermeyin.

hayvandostugal

Image 1 of 2

İçinizdeki ses bastırılamaz biçimde “Köpek istiyoruuumm!” diye haykırıyorsa, barınaktan sahiplenecek bile olsanız koşun hemen alın diyemeyeceğim. İnsanların kendi yaşam şartlarını, ritimlerini, kişilik yapılarını hesaplamadan aldıkları köpeklerin hepsi ilk bir yıl içinde ya sokağa atılıyor ya da her biri birbirinden korkunç şartlardaki barınaklara bırakılıyor. Neleri hesaba katmak, nasıl hazırlanmak gerektiğini Köpekle Yaşam Danışmanı Zeynep Erdemoğlu’na sorduk.

1. Evimize köpek almaya karar verdik vermesine ama birlikte yaşadığımız insanlar köpek alma fikrine nasıl bakıyorlar? “Hayır” diyen, hatta çekimser kalan bir kişi bile olsa bu kararımızı tekrar gözden geçirmeliyiz. “Nasılsa ikna olur” dememeliyiz. Köpek sürü hayvanıdır ve evdeki insanların tamamının “lider” konumunda olması gerekir. Çekimser kalan veya “Hayır!” diyen kişiler liderlik yapamaz ve köpekle sorunlar başlar.

2. Evde yaşayan insanların ve varsa diğer hayvanların enerjisine göre köpek seçilmesi gerekir. Köpeğin enerjisi evdeki insan ve hayvandan yüksek olursa liderlik yapmak zorlaşır. Burada ırk ve cinsiyetin önemi yok. Yavru köpek alınacaksa onun yavru olduğu ve iki yaşına kadar çok enerjik olacağı göz ardı edilmemeli.

3. Yalnız yaşıyor ve uzun saatler çalışıyorsak köpek alma fikrini ertelemeliyiz.

4. Köpek almayı düşünürken;
a.
Bizimle 10 yıl civarında yaşayacağını,
b. Bir canlı olduğunu, bizim gibi hastalanabileceğini ve yaşlanacağını, acı çekebileceğini ve özel bakıma ihtiyacı olabileceğini,
c. Sürü hayvanı olduğundan “lidere”, “kurallara” ve “sınırlara” gereksinim duyduğunu,
d. Günlük fiziksel ve zihinsel egzersize ihtiyaç duyduğunu (fiziksel egzersiz olarak tuvalet ihtiyacı dışında günde en az iki kez minimum 30 dakika yürüyüş yapmalı. Zihinsel egzersiz olaraksa, yeni şeyler öğrenmeli),
e. Lideri ve kuralları olmayan hayvanda davranış sorunları oluşursa bunun nedeninin hayvanın kendisi değil siz olduğunuzu fark etmeli ve buna göre önlem almanız gerektiğini baştan kabul etmeniz gerekir.

5. Ev köpeğe göre düzenlemeli. Köpeğe zarar verecek ve ilgisini çekebilecek eşyalar özellikle köpek yavruysa veya daha önce evde hiç yaşamamışsa göz seviyesinde olmamalı.

6. Evde yaşamamış veya yaşadığı evde hiçbir şey öğretilmemiş ve bu nedenle evden atılmış bir köpek sahipleniliyorsa, yaşı ne olursa olsun kocaman bir yavruyu eve aldığımızı kabul etmemiz gerekir.

7. İlk defa köpek sahibi olacaklar sekiz aydan küçük yavru (tuvalet eğitimi ve bebek yönetimi zorluğu nedeniyle) ve davranış sorunu olan köpekleri sahiplenmemeliler. Kendileri ve aileleri için doğru köpeği bir profesyonelle birlikte seçmeliler.

8. Sahiplenmeden önce bir köpekle yaşamanın bütçemize uyup uymadığına bakmalıyız.