Esra Bebek, uzun yıllar boyunca marka iletişimi ve halkla ilişkiler üzerine kariyer yaptıktan sonra, içindeki sanat aşkına kulak vererek sanatçı ve çocuk buluşmaları organize eden Good For All Kids platformunu kurdu. Sanatı çocukların eğlenceli ve renkli dünyasıyla buluşturmayı hedefleyen bu platformu ve gerçekleştirilen dinamik atölyeleri kendisinden dinlemeye ne dersiniz?
Sanat sizin için ne ifade ediyor? Good For All Kids’in çıkış noktasından bahsedebilir misiniz?
11 yıllık profesyonel marka iletişimi ve halkla ilişkiler kariyerimden sonra, uzun süredir ilgi duyduğum bir alan olan sanatla ilgili yepyeni, daha önce deneyimlenmemiş nitelikte bir şey ortaya koymak için sabırsızlanıyordum. Kendimi keşfetme sürecimde, yoga gibi sanatın da; duygularıma yaklaşmamda, beni ben yapan otantik kişilik özelliklerimi fark ederek gün yüzüne çıkarmamda payının oldukça büyük olduğunu söyleyebilirim.
Good For All Kids’i hayata geçirmemde en büyük ilham kaynaklarımdan biri olan kızım Eliz’in 2 yaşına gelmesiyle birlikte, Türkiye’de sanat alanında çocuklar için birçok aktivite olduğunu, ancak bir taraftan da varolan aktivitelerin daha çok el becerilerini geliştirmeye yönelik craft dediğimiz çerçevede kaldığını ve tam beklentimizi karşılamadığını fark ettim. Bu sebeple, dünyaca ünlü metropollerde sanat alanında başı çeken müzelerin bu konuda neler yaptıklarını araştırmaya başladım. Londra’da yer alan Tate Modern, MoMa ve New York Çocuk Sanatları Müzesi ile iletişime geçtim. Uzun süren çalışmalar ve görüşmeler sonucu; çocukları ve sanatı ortak bir platformda birleştirdiğim Good For All Kids programı ortaya çıktı.
Good For All Kids’in amacı nedir?
Good For All Kids olarak, adımızdan da anlayacağınız gibi, niyetimiz sanatın gelişmekte olan bireylere iyi gelen tarafını ortaya koymak. Bu amaçla, gelenekselin dışına çıkarak; sanatı çocukların dünyasına eğlenceli ve anlaşılır formda entegre etmeyi hedefledik.
Good for All Kids’de düzenlediğiniz atölyelerin içeriğinden bahsedebilir misiniz? Minik sanatseverler bugüne kadar hangi sanatçıların eserlerini ve tekniklerini keşfetme olanağı buldu?
Her hafta farklı bir sanatçıya odaklandığımız programımız 3 farklı aktiviteyi içeren seanslardan oluşuyor ve 5- 12 yaş aralığını kapsıyor. Örneğin haftanın sanatçısı Jackson Pollock ise, damlatma tekniğine odaklanıyoruz, minik sanat severler jazz dinletisi eşliğinde farklı malzemelerle müziğin hissettirdiklerini dev kanvaslara aktarıyorlar.
Son 2 yıldır atölyelerimizde afili sanat akımlarına yon veren Andy Warhol, Henri Matisse, Yayoi Kusama gibi kült isimlerin eser ve tekniklerinin yanı sıra yeni nesil çağdaş sanatla uğraşan ismi çocukların dünyasıyla tanıştırıyoruz. Jean Michel Basquiat’dan, Contemporary Istanbul’daki eserleriyle tanıdığımız ünlü İtalyan sanatçı Daniele Sigalot’a, birçoğumuzun New York’daki Leila Heller Gallery’de yer alan sergilerinden tanıyacağı Rachel Lee Hovnanian’a kadar birçok renkli sanatçının eserlerini ve bu eserlerini yaratırken ilham aldıkları unsurları miniklerle paylaşıyoruz.
Dünyaca ünlü sanatçıları tanırken, bir taraftan çektiği fotoğraflarla adeta ışık ile yazı yazan Ani Çelik Arevyan gibi, Bozlu Art Project’teki son sergisi YerYüzü Zevkleri Bahçesi ile çocukların zihinlerinde çok farklı pencereler açan Mehmet Uygun gibi birçok Türk sanatçının tekniğini ve eserleri de bu atölyelerde minik sanat severlerlerle buluşturmaktan keyif alıyoruz.
Atölye çalışmaları, çocuklara neler katıyor? Hangi dönemlerde gerçekleştiriyorsunuz?
Animasyondan, resme, illüstrasyondan kolaja, birçok farklı disiplinin ve tekniğin deneyimlendiği atölye çalışmalarında çocuklar kendi duygularına yaklaşarak, gizli kalmış yeteneklerini keşfetme şansı yakalıyorlar. İlham alacakları yepyeni fikirlerden esinlenerek özgün tasarımlara yön verecekleri bu çalışmalarda çocuklar, sanat portföylerine her hafta yeni bir eser ekliyorlar.
2016 yılından bu yana devam eden Good For All Kids atölye çalışmalarımız Eylül – Mayıs dönemi boyunca her Pazar Raffles Istanbul’da gerçekleştiriliyor. Haziran – Eylül döneminde ise Hillside Beach Club’da çocuklarla sanatı bir araya getiren bir ekibimiz 3 yıldır belli periyotlarda hizmet veriyor.
Good For All Kids platformu olarak, bu yıl hangi sanatçılarla işbirliği yaptınız? Yeni hedefleriniz neler?
Bu yıl mevcut çalışmalarımıza vizyoner bir bakış açısıyla, Sanatçı Buluşmaları Serisi’ni ekledik. Sanatçı Buluşmaları serisinde (Artist Meet & Greet Series ) değerli sanat galerileri ile iş birliği yaparak, Londra merkezli tasarım platformu Form&Seek’in tasarımcılarından Bilgenur Saltık ve Mixer Arts’da yer alan Güzeşte isimli sergisinden tanıdığımız sanatçı Çağla Sel’i ağırladık. Bu serilerde çocuklar, yeni nesil sanatçıların eserlerini yakından tanıma fırsatı yakalarken; sanatçıların eserlerini yaratırken ilham aldıkları şehirleri, duyguları yüz yüze dinleme şansı buluyorlar. Söyleşi ve atölye çalışması olarak ilerleyen bu seanslarda ortaya dev enstalasyonlar veya çok renkli bireysel eserler çıkıyor.
2016 yılında yola çıkarken kısa vadede hedeflerimizden biri lokal sanatçılarla çocukları bir araya getirdiğimiz atölye çalışmaları düzenlemekti ve buna ulaştık. Şimdilerde yeni hedefimiz, Art Basel, Art Miami gibi önemli sanat etkinliklerinde olduğu gibi uluslararası sanatçılarla çocukları bir araya getireceğimiz multikültürel atölye çalısmalarına imza atmak.