Bir şehri en iyi anlamanın yolu tarih boyunca içinde sakladıklarının peşine düşmektir. Biz de İstanbul’un tarihini, kültürünü ve sanatını tam olarak anlayabilmek için şehirdeki müzelerin listesini çıkardık…

Pera Müzesi
Pera Müzesi, üzerinde bulunduğu Meşrutiyet Caddesi’nin de atmosferiyle birleşince semte gelenlerin en sık ziyaret ettiği müzelerden biri oluyor. Dünyanın önce gelen müze ve vakıflarıyla ortak projeler geliştiren ve bugüne kadar pek çok Picasso, Chagall, Rembrandt, Miro, Goya gibi büyük dönem sanatçılarının eserlerine yer vermiş olan müzede çağdaş sanata dair çalışmalara rastlamak mümkün.

 

Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi
Yapı Kredi Bankası bünyesinde uzun yıllardır oluşturulan sikke ve etnografik eser koleksiyonlarının yer aldığı müze, sanat tarihi ve arkeoloji araştırmacıları ve meraklıları için ülkemizdeki başlıca müzelerden biri olarak gösteriliyor.

 

Rahmi Koç Müzesi
Şehirdeki diğer müzelerden farklı yönde işler sergileyen Rahmi Koç Müzesi, endüstri ve mühendislikle ilgili objelere ve belgelere ev sahipliği yapıyor. Endüstri tarihinin araştırılmasını destekleyen müzede denizcilik, havacılık, demiryolu ulaşımı ve karayolu ulaşımına dair gerçek tarihi araçları ve sanayi makineleri sergileniyor.

 

Sakıp Sabancı Müzesi
Sahil hattının bir başka değerli müzesi olan Sakıp Sabancı Müzesi, ana binası olan Atlı Köşk’ün mimarisi ve içerisindeki yerleşim düzeniyle gezmesi en keyifli müzelerden biri. Sadece müzeye ulaşmak için yürüdüğünüz bahçelerin ve ağaçlı yolların bile kendisi başlı başına bir keyif unsuru.

 

Borusan Contemporary
Boğaz’ın dikkat çeken özgün mimari yapılarından olan ve Borusan Holding’in ofis olarak kullandığı Perili Köşk, haftasonları şehrin çağdaş sanat müzelerinden birine yani Borusan Contemporary’ye dönüşüyor. Sergiledikleri çağdaş sanat koleksiyonu, dijital teknikler ile üretilen video, fotoğraf, neon-LED gibi modern ve yaratıcı disiplinlerden eserlerden oluşuyor.

 

İstanbul Modern
Çağdaş ve modern sanatın şehrimizdeki en önemli temsilcilerinden biri olan İstanbul Modern; resim, fotoğraf, heykel, video gibi çağdaş sanatın tüm kollarından eserlerin sergilenmesine katkıda bulunuyor. Sabit koleksiyonlar olduğu gibi düzenli olarak değişen sergilere de ev sahipliği yapan müzede aynı zamanda sanatçı söyleşileri, paneller, sanat buluşmaları, tematik sinema gösterimleri, eğitim programları ve atölyeler de yapılıyor.

 

Kariye Müzesi
Bizans döneminden günümüze kadar gelen bir başka değerli yapı olan Kariye Müzesi, inşa edildiği dönemin kilise olarak kullanılan yapılarından biridir. Tipik Bizans mimarisinin güzel bir örneği olan Kariye Müzesi ikonografik tasvirlere sahip mozaik ve freskleri barındırıyor.

 

İstanbul Arkeoloji Müzeleri
Türkiye’nin ilk müzesi olma özelliği taşıyan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, çatısı altında 3 ana birime ev sahipliği yaptığı için ismi çoğul ifadeyle kullanılıyor. Bu müzeler kompleksinin içinde Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi bulunuyor.

 

Ayasofya Müzesi
Bizans döneminin en kıymetli mimari yapılarından biri olan Ayasofya, dünya mimarlık tarihinde de önemli bir yere sahip. Kilise olarak yapılan ve sonrasında aynı yerde üç defa inşa edilen bu muazzam yapının yapılış tarihi 360 yılına kadar dayanıyor.