Geçtiğimiz yıl Gökçeada lise kampüsü projesiyle Dubai Cityscape Awards’da büyük ödüle layık görülen Gökbayrak, defterini kişisel hafızası olarak tanımlıyor. 2015 yılında Arkitera tarafından Türkiye’de Yılın Genç Mimarı seçilen Gökbayrak, önceleri mesafeli dursa da notlarını zaman içinde dijital ortama aktarmayı da ihmal etmemiş. Genç mimarın defterlerini en çok merak ettiği isimler ise Peter Zumthor veya David Chipperfield…
Defterinizi nereden aldınız?
Defterimi İKSV’nin tasarım mağazasından aldım.
Sizin için defterin anlamı nedir?
Akıl defteri diyebilirim… Hem geçmişe dönük kişisel hafızam, hem gündelik hayatın detayları, hem de geleceğe dönük hedef ve projeler yer alır defterlerimde.
Defteriniz her zaman yanınızda mıdır, olmadığında kendinizi nasıl hissedersiniz?
Aynı anda birden fazla defter kullanırım. Evden çıkarmadıklarım, eskiz ağırlıklılar, gündelik işleri takip ettiğim, notlar aldığım ufak defterler ve toplantı notlarımın olduğu daha düzenli defterler… Dolayısıyla yanımda mutlaka bir defter bulunur.
Nasıl bir defter kullanıcısısınız?
Çok sayıda defter kullandığım için bazen ihtiyaç duyduğum notlar diğer defterimde kalabiliyor. Bu anlamda zaman zaman düzensizleşen bir kullanıcıyım sanırım.
Notlarınızı dijital ortamda tutmaya nasıl bakıyorsunuz?
İlk başta çok mesafeli dursam da farklı mecralardan dijital ortama senkronize bir şekilde ulaşabilmek, notlar içinde hızla arama yapabilmek vs. derken günlük hayatımı çok kolaylaştırdığı için daha fazla direnemedim. Toplantı notları ister istemez dijitale geçiriliyor. Onun dışında kişisel listelerimi ve programımı da genellikle dijital ortamda tutuyorum.
Ne zaman ilham gelir ya da hangi zaman aralığında çalışırsınız? Toplantı ya da yolculuk esnasında bir şeyler karaladığınız olur mu?
İster güncel projelerle ilgili bir detay için karalama, ister toplantı sırasında projeyi geliştirme, ister not alma amaçlı olsun elimin altında her zaman bir defter-kalem bulunuyor.
Defterinize dokunabilecek veya dokunamayacak kişiler var mıdır?
Böyle bir kısıtlamam yok ama tercih de etmem. İşle ilgili olsa bile el yazısı, yanına alınmış küçük notlar, o sayfaları herhalde fazlasıyla kişiselleştiriyor benim için.
Defterinize yazılabilecek en güzel ve en kötü şey?
Genellikle defterimi ilham veren güzel notlarla, eskizlerle dolu görmek isterim. Kötü anları ve anıları biriktirmeyi, kaydetmeyi sevmem; o yüzden defterlerime geçirmem. Ancak teknik toplantı notları arka arkaya biriktiğinde sıkıcı hale geliyor diyebilirim… Hep yeni proje fikirleriyle doldurmak istiyor insan defterlerini…
Kimin defterine bir şeyler karalamak isterdiniz?
Her defter sahibine özeldir, o nedenle tercih etmem.
Eski ve yeni sanatçılardan birinin eskiz defterini görmeniz mümkün olsa bu kim olurdu?
Projelerini yakından takip ettiğim mimarların günlük defterlerini görmek isterdim doğrusu. Üretim süreçleriyle ilgili pek çok şey keşfedebilirdim o sayfalarda… Örneğin Peter Zumthor veya David Chipperfield’in defterleri…