Elif Boyner – Orijinal Kopya / Original Copy
Boyner, Orijinal Kopya’da felsefe tarihi kadar eski olan, fakat sanatta özellikle Rönesans ve ardından Modernite ile temel tartışma eksenlerinden birini oluşturan esas ve taklit ikiliğini ele alıyor. Esas nerede biter, taklit nerede başlar? Taklit esasın yerini alır mı? Öz, taklitte taşınır mı? İşlev, esas’ı tayin eder mi? Öz, işlevsiz var olur mu? Yoksa, günümüzde esas olan rol müdür? Hızlı üretim ve tüketimin belirlediği bir dönemi dahi arkamızda bırakır olduğumuz günlerde, nihayet kendi rolümüzü kendimiz belirleyebilir; tarafımızı seçip özgün birer birey olabilir, özümüzü işe yarar kılabilir miyiz?
Boyner, Öktem&Aykut’taki sergisindeki video ve yerleştirme eserleriyle, hem sanat tarihine hem de günümüz tüketim alışkanlıklarına göndermelerde bulunarak, kendimize biçtiğimiz rolleri, acaba yalnızca kendimize biçtiğimizi sanıp yanılgı ve yabancılaşmamızı bir adım daha öteye götürüp götürmediğimizi sorguluyor: ‘tarihin sürekli kendini tekrarladığı bir dünyada, özellikle bu coğrafyada, kopyalar birebir gözlemlenemese de, sözde değişen sistemler içerisinde değişmeyen şeylerden biri de bizlere biçilen roller.’
1985, İstanbul doğumlu Elif Boyner; lisans öğrenimini Parsons, Paris’te Tasarım ve İşletme bölümünde tamamladıktan sonra Central Saint Martins, Londra’da güzel sanatlar yüksek lisans eğitimi aldı. İlk kişisel sergisi 2012’de Pilevneli Project’te açılan sanatçının aynı yıl Galeri Siyah Beyaz’da da kişisel sergisi gerçekleşti. İstanbul’da yaşayan ve çalışan Boyner’in eserleri; İngiltere, Güney Kore ve İtalya’da çeşitli grup sergilerinde yer aldı.
Orijinal Kopya, 13 Şubat – 7 Mart 2015 tarihleri arasında Öktem&Aykut’ta ziyaret edilebilir