İnsan yemek aşığı olunca yerinde duramıyor, ne yapayım! Bir de söz konusu künefe olunca hiç üşenmedim, Yeşilköy’den saat 17.00’de evden çıktım, 18.30’da Seyrantepe’deydim. Nereye mi gittim? Tabii ki Ekol Künefe’ye… Zira burası sadece künefe yapıyor. Ayrıca Ekol Künefe’nin sahibi Hataylı ve tartışmasız İstanbul’un en iyi künefecisi.
1
İlk porsiyonu yerken üzerine şamfıstığı koydurdum. Tadı mükemmeldi. Sonra düşündüm, madem buraya kadar geldim, bu kadar yol teptim, ikinci porsiyonu da yemeliyim. Zaten fark ettiyseniz biraz evvel “ilk porsiyon” demiştim. Ancak bu sefer üzerine şamfıstığı koydurmadım. Çünkü künefenin gerçek tadını almak için sade yemek gerekir. İtiraf ediyorum, ilk porsiyonda da şamfıstığını açgözlülükten koydurmuştum. İstanbul’un en iyi künefecilerinden bir diğeri, Canım Ciğerim İlhan Usta… Yolunuz Beyoğlu’na düşerse buraya mutlaka uğrayın. Bir başka “en iyi” künefeci de Karaköy’deki Künefecizade. Burada Hatay yöresinin ürünlerini kullanarak yapılan künefe gerçekten tadılmaya değer.
Bu arada yolunuz Eminönü’ne düşerse Hamdi, Florya tarafındaysanız Kaşıbeyaz, Anadolu yakasındaysanız Develi, iyi bir künefe için doğru adresler. Size bir de ipucu vereyim. Künefe yemek için menşei Adana yöresi olan kebapçıları tercih edin. Bu kebapçılar, ustalarını genellikle Adana’dan getirdikleri için ellerinden çıkan künefeler genelde iyi oluyor.
Bu kadar “künefe künefe” dedikten sonra tarifini de vereyim
Önce yarım kilo tel kadayıf, 200-250 gram künefe peyniri, 100-125 gr tereyağı, 1,5 su bardağı şeker, 1,5 su bardağı su ve 1 çay kaşığı limon suyunu önceden hazırlayın. Telkadayıfı parmak uçlarınızla didikleyerek tellerini birbirinden ayırın ve tavada erittiğiniz tereyağını üzerine dökün. Kadayıfı iyice yağa bulayın. Sonra tereyağına bulanmış bu kadayıfı ikiye ayırın, ilk parçayı tepsiye yayın. Üzerine de rendelediğiniz künefe peynirini serperek dökün. Künefe peyniri yoksa tuzsuz lor peyniri de olur.
Kadayıfın diğer yarısını da peynirlerin üstüne örtün. Sonra avuç içlerinizle üstünden bastıra bastıra tepsiye iyice yerleştirip sıkılaştırın. Kadayıfı mutlaka ocak üstünde, kısık ateşte ve çevire çevire (her iki tarafını da) kızartın. Bu arada su, şeker ve limon suyunu şerbet için karıştırın. Kadayıfı kızartmayı bitirince şerbeti karıştıra karıştıra kaynatın. Ilık haldeki kadayıfın üzerine kaynar şerbeti dökün.