Documentarist tarafından İstanbul’da düzenlenen Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, 13-17 Aralık 2014 tarihleri arasında altıncı kez gerçekleşiyor. Her sene belli temalara odaklanan festival programının bu seneki ana temaları, “iş cinayetleri” ve “göçmenlik” (yerinden edilmiş insanlar) olarak belirlendi. Festival programında Gezi belgesellerine de özel bölüm ayrıldı.
Madenciler başta olmak üzere işçileri konu alan pek çok filmin gösterileceği festivalde, sinema tarihinin önemli ustalarından Georg Wilhelm Pabst’ın 1931 tarihli yapıtı “Maden Trajedisi” (Kameradschaft) ile Ertem Göreç’in “Karanlıkta Uyananlar” (1964) adlı filmlerine özel gösterim yapılacak. Program, ayrıca Türkiye’deki işçilerin yaşam ve çalışma koşulları üzerine yapılmış bir dizi belgesel ve kurmaca film içeriyor.
Başrolde işçiler ve göçmenler
Çağımızın en kangren sorunlarından biri olan “yerinden edilmişlik” konusu da festivalde bir dizi film ve bir panelle ele alınıyor.
Bu bölümdeki filmler, başta Suriye ve Filistin halkları olmak üzere, savaş, yoksulluk veya siyasi görüşleri nedeniyle yerini yurdunu terk eden insanların öykülerine odaklanıyor.
6. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali kapsamında “Çağımızın Yerinden Edilmiş Halkları: Filistinliler ve Suriyeliler” başlığı altında, bu ülkelerden sığınmacıların katılımıyla bir de yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirilecek.
Geçen sene de festivalde yer bulan Gezi direnişi seçkisi, bu yıl yeni filmlerle devam ediyor. Seçkide birkaç yeni belgeselin yanı sıra, Reyan Tuvi’nin Antalya Altın Portakal Film Festivali programından çıkarılması büyük tepkilere yol açan “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek…” adlı filmi bir kez daha seyirciyle buluşacak.
Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nin geleneksel etkinliklerinden olan Video-Eylem Atölyesi bu sene de yeni bir içerikle geçekleşirken, video-eylem tarzında üretilen film örnekleri festival boyunca “Tanıklıklar” başlığı altında bir ekranda gösterilecek.
Festival kapsamında ayrıca Alternatif Kentsel Gelecekler konulu bir atölye ile Müşterek Alanların Geri Kazanımı başlıklı bir seminer düzenlenecek.
Yine festivalin geleneksel bir etkinliklerinden olan ve yıl içinde çeşitli kentlerde gerçekleştirilen Çocuklarla Atölyeler devam edecek. Festivalin hemen ardından, çocuk atölyesi gönüllüleri Urfa’da Suriyeli çocuklarla, Soma’da da madenci ailelerin çocuklarıyla video ve sanat atölyeleri gerçekleştirecek.
6. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nin SALT Beyoğlu, Aynalıgeçit Etkinlik Mekânı, Tütün Deposu ve SALT Galata’da gerçekleşecek film gösterimleri ve tüm etkinlikleri ücretsiz olarak izlenebilir.