Hangi müziği çaldığınız kadar, bu müziği nerede ve kime çaldığınızda önemlidir. İşte sizi iyi bir Dj olmaya götüren yolda yapmanız gerekenler.
Teknolojinin geldiği nokta sayesinde kedimin bile DJ’lik yapabileceği günümüzde, kedimden daha az müzik bilgisi sahibi insanların da mekanlarda DJ’lik yaptığına şahit oluyoruz. Peki, DJ’lerle ilgili iyi ya da kötü olduklarına dair görüşler nasıl ortaya çıkıyor? Bu kadar teknik imkana ve kolaylığa rağmen neden ve nasıl “kötü DJ” olunabiliyor ya da neden bir DJ için diğerlerinden daha iyi denebiliyor? Bu sorulara cevap verip çözümlere ulaşabilmemiz için, öncelikle müzik teorisinin en temel bilgilerinden yoksun olup bilgisayar programında bile çalacağı parçayı yanlış zamanda başlatan umutsuz vakaları bir yana bırakmamız gerekiyor.
MÜZİK SADECE DUYULMAZ, ALGILANIR!
Müzik sadece duyulmaz, aynı zamanda algılanır ve bu algıyı etkileyen faktörlerin en önemlisi müziği duyan kişi ve müziğin duyulduğu mekândır. Buradan kolayca çıkarabileceğimiz sonuç ise hangi müziği çaldığınız kadar, bu müziği nerede ve kime çaldığınızın da önemli olduğu gerçeği. DJ’lerin çoğunun yaptığı en büyük hata, farklı hacimlere, ambiyanslara ve müşteri kitlesine sahip mekânlarda aynı müziği çalmalarıdır. Bu nedenle dinleyenler, teknik ve müzik bilgisi açısından çok iyi olan pek çok DJ için “kötü DJ” diyebilmektedir. Bunun önüne geçmek için çalınan müziği mekânın hacmine, ambiyansına ve müşterisine göre değiştirmek ya da kendi tarzınızla örtüşmeyen mekânlarda çalmamak gerekiyor. Geniş kitlelere hitap eden DJ’lerin birbirinden epey farklı yerlerde çalmalarının ve hepsinde beğenilmelerinin nedeni de, buna karşılık daha net çizgileri olan DJ’lerin hep aynı mekânlarda çalmalarının da nedeni budur.
MÜZİK, AMBİYANSLA UYUŞMALI
Bu ikisi de söz konusu DJ’leri “iyi DJ” yapar. Ancak kendi çizgisi dâhilinde olmayan bir mekânda çalan DJ ne kadar iyi çalarsa çalsın, müziği ambiyansla örtüştüremediği için “kötü DJ” olarak tanımlanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Çizgi konusu da sadece tarzlara bağlı olarak düşünülmemeli. Örneğin house çalan bir DJ’in, house müzik dinleyicisi olan ve bu tür müziğin çalındığı ama farklı hacimlere sahip iki ayrı mekânda (aynı tarz içinde bile olsa) yine farklı parçaları seçmesi en idealidir. Çünkü bazı seslerin hakkıyla duyulması için daha uzun mesafe yol alması gerekirken bazı sesler geniş hacimli mekânlarda zayıf kalmaktadır.
Sonuç olarak ilk kez performans verilecek bir mekâna önceden gitmek ve tercihen biraz müzik çalıp mekânı ve sesi test etmek gerekir. Çaldığınız tarzlarla örtüşmeyen mekânlarda ise performans sergilemekten kaçınmak, uzun vadeli bir DJ’lik kariyeri hedefleyenlerin öncelikli olarak edinmesi gereken prensiplerin belki de en başında gelmektedir.